De luchthaven van Lelystad mag flink gaan uitbreiden. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) wil dat vrijdag voorstellen aan de ministerraad.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Het is de bedoeling dat Lelystad Airport de nationale luchthaven Schiphol gaat ontlasten door veel vakantievluchten over te nemen.

In april werden de plannen van de Schiphol Group voor Lelystad al bekend. Het vliegveld moet vanaf 2018 in stappen worden uitgebouwd en groeien tot uiteindelijk 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar. In 2017 wordt begonnen met de nieuwe start- en landingsbaan van 2.400 meter (nu 1.250 meter) en een passagiersterminal.

Schiphol steekt daar 90 miljoen euro in. Het kabinet stak eerder al 50 miljoen euro in de verbetering van de bereikbaarheid van Lelystad Airport, de regio legt daar 20 miljoen euro bij.

Landingsbaan

Een verlengde start- en landingsbaan moet Lelystad geschikt maken voor vakantievluchten met vliegtuigen in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De echt grote toestellen blijven dan vliegen op Schiphol.

Het is de bedoeling dat het aantal vluchten op Lelystad vanaf 2018 gaat stijgen, naar 1,5 miljoen passagiers in 2023 en 3,7 miljoen in 2033. Schiphol maakte eerder bekend dat het in de eerste jaren nog niet verwacht winst te maken in Lelystad. Vanaf 2028 moet dat wel mogelijk zijn.