Twee ex-directeuren van projectontwikkelingsbedrijf Maapron uit Maarssen hebben meegeholpen met de grote vastgoedfraude bij Bouwfonds.

Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in de strafzaak tegen de 69-jarige Klaas P. uit Breukelen en de 56-jarige Cees G. uit Amsterdam.

Het OM eiste donderdag voor de rechtbank in Utrecht zestien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk tegen de ex-directeuren.

Volgens het OM hielpen de verdachten Bouwfonds-directeur Jan van V., die vier jaar cel kreeg voor het wegsluizen van miljoenen van Bouwfonds via bouwprojecten. Daarbij zat ook een kantoorontwikkeling door Maapron aan de Paasheuvelweg in Amsterdam.

Volgens een ontwikkelingsovereenkomst met Maapron betaalde Bouwfonds veel meer geld dan nodig voor de ontwikkeling van een kantorencomplex voor ABN Amro aan de Paasheuvelweg.

Klimopzaak

Maapron sluisde volgens de aanklacht een deel van het geld bewust door aan bedrijven van Van V. en diens (inmiddels overleden) oom Nico V., hoofdpersonen in de Klimopzaak, de grootste fraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. Ook zou Maapron valse facturen hebben ingediend en de betalingen na aftrek van een percentage hebben doorgesluisd.

Maapron heeft met die werkwijze talloze miljoenen voor Van V. helpen witwassen, inclusief hun eigen 'illegale winst’ van minstens 5,5 miljoen euro, becijferde het OM.

Bijzaak

De stafeisen van het OM komen overeen met straffen die in de Klimopzaak ook zijn opgelegd aan andere ontwikkelaars die met bouwprojecten fungeerden als doorgeefluik voor Van V.

De advocaten stellen dat het OM na al die jaren het recht van vervolgen verspeeld heeft door de kwestie eerst als bijzaak aan de kant te schuiven in de Klimopzaak. Ook stellen ze dat hun cliënten niet bewust geld doorsluisden.

Volgens Klaas P. kreeg het bedrijf van Nico V. een derde van Maaprons winst, om zo ''concurrentie voor de ontwikkeling af te kopen''.