Het grootste gedeelte van de bevolking van Apeldoorn heeft er geen problemen mee dat Volkert van der G. in de gemeente is komen wonen.

Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl, uitgevoerd door Destemvan.nl.

Ruim driekwart (76,4 procent) van de ondervraagde inwoners van Apeldoorn is van mening dat Van der G. overal mag wonen, en dus ook in hun stad. Slechts 4,6 procent van de ondervraagden ziet de moordenaar van Pim Fortuyn liever ergens anders wonen.

Mensen die níet blij zijn dat Van der G. zich in Apeldoorn heeft gevestigd, zeggen vooral (44,5 procent) dat ze zijn daad nog steeds verwerpelijk vinden. Anderen zijn bang dat hij in herhaling valt, of dat andere mensen hem wellicht iets zouden willen aandoen.

Aan de deelnemers van het onderzoek is ook gevraagd of ze zich meer of minder veilig voelen sinds Van der G. in de gemeente woont. Iets meer dan 85 procent zegt daarop dat het geen verschil maakt, circa 10 procent voelt zich daadwerkelijk minder veilig.

Voorwaarden

Woensdag bleek Van der G. sinds 28 mei in Apeldoorn te wonen. De burgemeester van de stad liet dat toen weten.

Van der G. is in 2002 voor de moord op politicus Pim Fortuyn veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Daarvan heeft hij er twaalf uitgezeten. Volgens de Nederlandse wet kwam hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating, op 2 mei kwam hij vrij.

Aan de vrijlating is een aantal voorwaarden gesteld. Zo mag Van der G. niet in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn komen en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag. Ook moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering en draagt hij een enkelband.

Wilt u ook meedoen aan onderzoeken over de actualiteit?