Niet  tien, maar twaalf jaar moet Semra K. volgens het Openbaar Ministerie achter de tralies voor de moord op haar minnaar. 

Het OM verhoogde donderdag bij de rechtbank in Rotterdam de strafeis tegen de vrouw. De zaak werd in december vorig jaar heropend voor nieuw onderzoek naar de verdachte.

Na verklaringen van verschillende gedragsdeskundigen kwam de officier van justitie tot de conclusie dat de vrouw slechts in lichte mate ontoerekeningsvatbaar is. In de eerdere eis nam de aanklager mee dat haar niet alles kon worden aangerekend.

K. is volgens de officier van justitie normaal begaafd, maar in de weken voor de moord was ze wel kwetsbaar. Haar man zou haar toen onder meer hebben bedreigd en mishandeld.

Deskundigen

De deskundigen stonden donderdag recht tegenover elkaar in de rechtbank. In een eerdere rapportage concludeerden deskundigen dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar is. Maar de rechtbank had de indruk dat zij te veel van het verhaal van de verdachte zijn uitgegaan. Daarom deed het Pieter Baan Centrum (PBC) nieuw onderzoek naar de verdachte.

Daar kwamen de deskundigen tot de conclusie dat ze geen stoornis heeft. Dat baseerden zij vooral op het feit dat ze zich alles, soms tot in detail, weet te herinneren over wat ze heeft gedaan. Ook is haar levensontwikkeling op een normale manier verlopen.

Geheime relatie

K. zou in het geheim een relatie hebben gehad. Toen dat uitkwam zou haar man, Mahmut B., haar hebben bedreigd en mishandeld en van haar hebben geëist dat ze haar minnaar om het leven zou brengen. Het 44-jarige slachtoffer werd in februari op klaarlichte dag in Vlaardingen doodgeschoten.

De vrouw verklaarde bij de politie dat haar man haar in de weken voor de schietpartij dagelijks uitschold, mishandelde, bedreigde, aanrandde en verkrachtte. B. zou zijn vrouw hebben laten weten wanneer en hoe zij het slachtoffer moest ombrengen. Ook zou hij het pistool hebben geregeld waarmee ze haar vermeende minnaar moest doodschieten. Mahmut B. staat later op de dag terecht.