Jihadisten die terugkomen uit Syrië moeten, desnoods verplicht, worden opgenomen. 

Dat zei Yassin Elforkani, woordvoerder en jongerenimam van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) donderdag op de nieuwszender BNR. Elforkani vindt dat er een instituut moet komen waar teruggekeerde Syriëgangers hulp kunnen krijgen.

Volgens Elforkani schiet de huidige aanpak van de jihadisten door de overheid tekort. Hij zegt dat de veiligheid in Nederland daardoor in het geding is.

''Wat ons betreft moet je deze jongeren klaarstomen voor de samenleving'', zegt Elforkani. ''Je moet ze begeleiden om weer in de samenleving te kunnen functioneren. Sommigen zijn een gevaar en dan moet je ze opsluiten.''

Gevaar

De CMO-woordvoerder laat zich niet uit over de wijze waarop het vastzetten van jongeren vorm moet krijgen. ''Daar moeten we over blijven nadenken. Maar waar het om gaat is het risico nemen om ze gewoon in een samenleving te laten functioneren, terwijl ze antiwesterse gedachten hebben. Dat is een groot gevaar.''

Hij zegt dat de teruggekeerde Syriëgangers wat het CMO betreft Nederlanders zijn en dat Nederland daarom zijn uiterste best moet doen om de jongeren te helpen.