Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, woont sinds 28 mei in Apeldoorn. Dinsdagmiddag heeft hij zich officieel ingeschreven als inwoner. 

Dat heeft burgemeester John Berends woensdagavond gezegd op een persconferentie

Berends had woensdagochtend een brief gestuurd aan enkele honderden nieuwe buurtgenoten van Volkert. Woensdagmiddag werden ze bijgepraat op een bewonersbijeenkomst. De omwonenden maakten zich vooral zorgen over de veiligheid in de buurt, liet Berends weten.

Hij zei ook dat Van der G. wel op de hoogte was gebracht dat zijn komst naar buiten zou worden gebracht, maar dat er niet met hem is overlegd.

Berends zei dat "elk mens het recht heeft zich te vestigen waar hij of zij dat wil". "Dat geldt ook voor Volkert. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en is voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Het is de bedoeling dat hij, net als alle ex-gedetineerden, re-integreert."

Ingeschreven

Dat Van der G. in Apeldoorn woont is bekendgemaakt omdat hij zich dinsdag had ingeschreven in de gemeente, aldus Berends in Nieuwsuur. Door die inschrijving stond zonder twijfel vast dat hij in Apeldoorn woont en daarom was het tijd om de buurt te informeren.

Met verschillende partijen was volgens Berends al een scenario doorgesproken voor hoe te handelen als zonder twijfel vast zou komen te staan dat Van der G. in de gemeente woont.

Er gingen al enige tijd geruchten hierover omdat mensen beweerden hem op straat te hebben gezien, maar die vormden volgens de burgemeester niet genoeg aanleiding de komst te bevestigen. 

Benno L.

De situatie in Leiden, waarbij buurtbewoners van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in de krant moesten lezen dat hij bij hen in de buurt woont, heeft volgens Berends zeker invloed gehad op zijn manier van communiceren met de bevolking. Het deed hem besluiten om de communicatie persoonlijk richting de burgers te doen. "Bij communicatie is een van de belangrijkste dingen om de lijn zo open mogelijk te houden."

De burgemeester zei verder dat hij geen enkel moment het gevoel heeft gehad dat hij de komst van Van der G. niet kon tegenhouden. "Er was alle vrijheid en ruimte om het niet te doen." Berends heeft bewust geen persoonlijk contact met Van der G. gehad, maar hij sloot niet uit dat hij hem alsnog spreekt 'omdat hij een inwoner is van mijn gemeente'. "Ik ben ook benieuwd hoe het zich doorontwikkelt. Daarom houdt ik ook contact met andere bewoners."

Enkelband

Van der G. moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo draagt hij een enkelband en moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering.

Apeldoorn heeft geen voorwaarden gesteld aan het wonen in die gemeente. Berends: "Dat is een taak voor justitie en niet voor de gemeente. Hij is onder voorwaarden een vrij burger en daar heb ik niets aan toe te voegen."

De Apeldoornse burgemeester heeft geen idee hoe lang Van der G. in Apeldoorn blijft wonen. Hij wil niet zeggen wat voor soort woning de man heeft betrokken. Ook wil de burgemeester niet zeggen of Volkert in Apeldoorn is komen wonen omdat zijn vriendin en hun dochter er al woonden.