De Nederlandse Kustwacht laat twee valse meldingen over zinkende schepen onderzoeken. Vemoedelijk hebben 'grappenmakers' de noodoproepen gedaan. 

Mocht uit onderzoek blijken dat dit inderdaad het geval is, dan wil de kustwacht kijken of de kosten - die in de duizenden euro's lopen - op de daders kunnen worden verhaald.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg woensdagochtend via een vrachtwagenchauffeur een oproep dat er een schip in de problemen zou zijn bij IJmuiden. De chauffeur had de noodoproep van een 'schipper' gekregen via zijn zogeheten 27MC-bakkie. In een zoektocht van 3,5 uur werd er echter niets aangetroffen.

Enkele weken geleden rukte de kustwacht ook al voor niets uit na een soortgelijke melding.

Hoge kosten

De problemen voor de kustwacht met nepmeldingen gaan verder dan alleen de hoge kosten. Bij de oproep van woensdagochtend werd er met een vliegtuig, twee helikopters en enkele schepen gezocht. Mocht er op dat moment echt iemand in nood zijn geweest, dan kon dat materieel niet voor die zoekactie worden ingezet.

De kustwacht heeft de meldingen neergelegd bij het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK). Dat gaat kijken of er kan worden achterhaald wie de meldingen heeft gedaan via het 27MC-systeem.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht is dat moeilijk om vast te stellen, maar het MIK zal er alles aan doen om de identiteit te achterhalen.