De politie heeft vorig jaar bij meer incidenten politiehonden gebruikt. In 2013 werd 358 keer een politiehond ingezet.

Dat is een stijging ten opzichte van 2012, toen dat 258 keer gebeurde.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar gegevens die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn opgevraagd bij de politie.

"Doorgaans zetten wij politiehonden in bij verstoringen van de openbare orde, zoals voetbalwedstrijden", zegt een woordvoerder van de politie. "Dan hangt het er vanaf hoe goed die incidenten worden geregistreerd, maar ook of er überhaupt wordt ingegrepen."

Bijtincidenten

Uit eerder onderzoek van NU.nl bleek dat de registratie van geweldsaanwendingen door de politie ernstig tekort schiet.

Volgens Jaap Timmer, docent Maatschappelijke Veiligheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wordt bij sommige korpsen nog gediscussieerd wat wel en niet geregistreerd moet worden. "Over bijtincidenten ben je snel klaar: dat moet je melden."

"Maar wat als een hond dreigt? Moet je dat melden of niet? Daar verschillen de meningen over per korps", zegt Timmer.

Vuurwapens

Het gebruik van de overige vormen van geweldsaanwendingen is ongeveer gelijk gebleven. In 2012 werd 1.439 keer een vuurwapen gebruikt, vorig jaar was dat 1.368 keer.

Dat komt neer op bijna vier keer per dag een vuurwapen trekken of richten, een waarschuwingsschot lossen of gericht schieten. In minstens 117 gevallen werd de trekker daadwerkelijk overgehaald, waarbij minstens 52 keer gericht werd geschoten.

Overig geweld

Agenten hebben vorig jaar minstens 502 keer een wapenstok gebruikt. In 291 incidenten werd een korte en 211 keer een lange wapenstok gehanteerd. In 2012 was dat respectievelijk 288 en 222 keer het geval.

Het aantal keren dat een agent pepperspray gebruikte, is nagenoeg gelijk gebleven. In 2012 werd het middel 1.287 keer toegepast, vorig jaar 1.289 keer.

De komende tijd gaat NU.nl onderzoek doen naar geweldsaanwendingen door de politie. In dit blog kunt u meer lezen over dit project.

Alles over het onderzoek naar politiegeweld in ons dossier