De nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar meer en is definitief bruin. Ook zijn volle rode lippen zijn verdwenen en zijn pak is wat hipper geworden. Daarnaast draagt het hulpje van Sinterklaas geen oorringen meer.

Ook zou Zwarte Piet een meer gelijkwaardige relatie met Sinterklaas moeten hebben en minder dom moeten zijn.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) presenteerde dinsdagavond na onderzoek de 'nieuwe Zwarte Piet' in het tv-programma Knevel & Van den Brink.

Na de hevige discussie vorig jaar rond de vraag of Zwarte Piet racistisch is, nam het VIE in maart het inititatief om met verschillende partijen in gesprek te gaan over de toekomst van het sinterklaasfeest. Nog voor de zomer moest er een advies komen.

Directeur Ineke Strouken benadrukte in het programma dat het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet slechts een suggestie is, en niet opgelegd wordt aan sinterklaascomités. Ze wil vooral dat het constante debat over de pieten stopt.

In hetzelfde programma werd door tegenstanders echter een paarse piet met rood haar gepresenteerd.

Van onderop

Een verkennend onderzoek door historicus en erfgoedspecialist Gabor Kozijn leverde bovendien geen concreet resultaat op.

Kleinschalige experimenten van onderop zouden perspectief moet bieden, ''omdat niemand wordt gedwongen tot wat dan ook", aldus het centrum.

Het onderzoek maakte wel duidelijk dat de verschillende betrokken partijen bij het sinterklaasfeest niet weer de festiviteiten in een sfeer van ''constant debat" willen houden. ''Dat wil niemand de kinderen aandoen. Weinigen geloven dat een geforceerde oplossing, opgelegd van bovenaf, resultaat zal hebben."

Racisme

Vooral vorig jaar ontstond er rond Sinterklaastijd een hevige discussie over Zwarte Piet, die volgens sommigen het symbool van racisme is. Zelfs de Verenigde Naties (VN) bemoeide zich er mee. In Amsterdam loopt een rechtszaak over de intocht van vorig jaar, toen tegenstanders wilden voorkomen dat daarin Zwarte Pieten meeliepen.

Een VN-werkgroep stelde dat de Nederlandse overheid het initiatief moet nemen voor een nationaal debat over Zwarte Piet. Sinds de discussie in Nederland oplaaide, zijn mensen van Afrikaanse afkomst onderwerp van heviger discriminatie en spot.

Sinterklaas komt dit jaar in Gouda aan, liet de NTR kort geleden weten. Naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet wilde de omroep nog niet zeggen of de intocht wordt aangepast.

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet