De 21-jarige Pat R., verdacht van de moord op kickbokser Volkan Düzgün, blijft de komende maanden vastzitten. 

Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald. R.'s advocaat Erik Thomas had vrijlating van R. gevraagd omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet over de brug wil komen met belangrijke processtukken.

Ook de rechtbank had stevige kritiek op de manier van opereren door het OM, maar wilde er nog geen consequenties aan verbinden.

De rechtbank had de officier van justitie eerder opgedragen de stukken te leveren. Dinsdag zei de officier dat dit door ''belangrijke ontwikkelingen in het onderzoek'' onmogelijk was. Wat die ontwikkelingen zijn, kon de aanklaagster niet prijsgeven.

Die uitleg vond de rechtbank te mager. Zij droeg het OM op de stukken uiterlijk 4 juli op tafel te leggen. Gebeurt dat niet, dan zal het verzuim niet zonder gevolgen blijven, zo luidde de waarschuwing.

Bunker

Düzgün werd op 13 juli vorig jaar dood gevonden in zijn auto, bij zijn huis in Veghel. De politie pakte Pat R. uit Vught in september op. Hij wordt naast de moord ook verdacht van het bezit van een partij amfetamine.

Volkan Düzgün gold enige tijd als verdachte in de zaak rond Youssef Sabbahi, die tijdens een kickboksgala in het Brabantse Zijtaart werd doodgeschoten, in november 2012. In die zaak is Siamak S. veroordeeld tot zestien jaar celstraf.

Het bewijs tegen Pat R. bestaat onder meer uit verklaringen van ooggetuigen. Ook beschikt justitie over afgeluisterde gesprekken. Kort voor zijn arrestatie zou R. in een van die gesprekken hebben gezegd dat hij voor God heeft gespeeld en de moord op Düzgün op zijn geweten heeft.

R. liet bij bij twee eerdere tussentijdse zittingen verstek gaan, dinsdag verscheen hij voor het eerst. De rechtbank Den Bosch behandelt de zaak om veiligheidsredenen in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Het inhoudelijke proces vindt op zijn vroegst in november plaats.