Het zuiden en oosten van het land krijgen dinsdag aan het einde van de middag misschien weer te maken met fikse onweersbuien.

Het KNMI heeft dinsdagochtend gewaarschuwd voor gevaarlijk weer (code geel) in de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Het onweer begint rond 16.00 uur en kan tot het einde van de avond duren.

In het westen is de temperatuur al flink lager dan in het oosten, wat de kans op onweer in het westen klein maakt. "Het gaat wel hard regenen in het westen van het land", laat Michiel Severin van Weerplaza weten. 

Severin verwacht geen extreem zware buien zoals maandag, maar ook deze buien kunnen lokaal voor hinder zorgen. In de loop van de nacht trekken de buien naar Duitsland weg. Morgen, donderdag en vrijdag blijft het droog en is het met 18 tot 25 graden minder warm.

Het zuiden en zuidoosten kampten maandagavond ook met zwaar onweer. Voor de provincie Limburg werd een weeralarm gegeven.

Die code rood is de hoogste waarschuwing die het KNMI heeft. Voor Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland gold code oranje voor extreem weer. De buien trokken in de loop van de nacht naar het noorden weg. Het KNMI had de laatste waarschuwingen net dinsdagochtend ingetrokken.

Treinen

Tussen Ede-Wageningen en Arnhem is veel schade aan het spoor ontstaan na een blikseminslag dindagochtend. Op dit traject rijden daardoor de hele dag geen treinen meer, wat overlast betekent voor reizigers tussen Utrecht en Arnhem.

Volgens Prorail is baanapparatuur, zoals relaiskasten, over een stuk van vier kilometer beschadigd. Ook zijn kabels doorgebrand en is een systeem voor het aansturen van overwegen verstoord. De zaak wordt bemoeilijkt doordat het gaat om beschadigingen in en rond zes kasten met honderden kabeltjes. Pas woensdagochtend vroeg zijn de problemen verholpen.

Er rijden snelbussen tussen Ede-Wageningen en Arnhem, en tussen Ede-Wageningen en Wolfheze. De extra wachttijd is meer dan een uur.

Ook het Nederlands-Duitse treinverkeer ondervindt hinder van het slechte weer. In Duitsland is het volgens de NS zeer slecht weer, waardoor het treinverkeer ernstig is ontregeld.

Actueel en uitgebreid weerbericht

Zelf beelden insturen? Dat kan via NUfoto

Bekijk de actuele situatie op het spoor