Pinkpop tijdelijk stopgezet om onweersbuien

Het muziekevenement Pinkpop in Landgraaf is maandagavond tijdelijk stopgezet vanwege de zware onweersbuien boven het festivalterrein. Het laatste optreden gaat wel gewoon door.

Dat heeft een politiewoordvoerster bevestigd. Zij benadrukte dat het evenement niet is afgelast.

Het optreden van Metallica ging wel door en begon om exact 22.00 uur. De band speelde vervolgens een volledige set. 

Het is inmiddels flink opgeklaard in Limburg, en code rood voor de provincie is ingetrokken. "We hebben het ergste van het onweer gehad", twitterde de organisatie van Pinkpop kort voor 21.00 uur. 

Eerder werd het voorvak bij het hoofdpodium, waar de band om 21.00 uur zou beginnen, ontruimd, aldus een verslaggever van NU.nl ter plaatse. Dat gebeurde in overleg met de band. Een gestage stroom mensen die richting de uitgang was gegaan, keerde weer terug op het veld voor het slotoptreden.

De schade is meegevallen, laat ook de organisatie van Pinkpop weten. "Een enkel hek en vlag is omgewaaid."

Geen gewonden

Bij het noodweer zijn geen gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Landgraaf Raymond Vlecken gezegd tegen omroep L1 vanuit het gemeentehuis.

De burgemeester benadrukte dat de mensen op het terrein niet in paniek zijn. Volgens hem klopt er niets van verhalen dat het niet goed verloopt. ''Het is echt Pinkpop-publiek.''

Vlecken gaat echter niet achterover leunen. De burgemeester blijft monitoren en heeft continu contact met de hulpdiensten en de organisatie van Pinkpop. De directeur van het festival heeft hij overigens nog niet gesproken.

Het Rode Kruis is aanwezig in een sporthal in Heerlen waar enkele tientallen Pinkpopgangers worden verwacht die het koud hebben gekregen. Medewerkers delen daar dekens uit. Ook is er EHBO aanwezig.

Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis zijn ook op het festivalterrein zelf veel foliedekens uitgedeeld. Bezoekers hadden vaak geen warme kleding bij zich en zijn doorweekt geraakt door het kortstondige noodweer.

Bovendien zijn op het terrein zo'n tweehonderd veldbedden met dekens en kussentjes uitgedeeld. Ook zijn twee medische teams (veertien man) aanwezig om mensen bij te staan.

Verlaten

Een behoorlijke stroom mensen koos ervoor om vroegtijdig Pinkpop te verlaten. De Veiligheidsregio ontkent dat een deel van de camping is ontruimd. Volgens de organisatie is het publiek geïnformeerd via de lichtkranten. Ze dankt "iedereen voor de medewerking en het geduld".

Er werd onder meer omgeroepen om niet bij de metalen palen op het terrein te gaan staan. Volgens presentator Eric Corton zou achterop het terrein de bliksem in een mast zijn ingeslagen. Hij adviseerde iedereen daar nog zeker een halfuur uit de buurt te blijven, in verband met de elektrische lading.

'Gehurkt zitten'

De organisatie van Pinkpop waarschuwde het publiek in Landgraaf via informatieborden al voor de komst van het noodweer. 

"Waarschuwing: het onweer dreigt zeer heftig te worden! Schuil niet in tenten of bij torens en bomen. Blijf op het terrein. Ga gehurkt op de grond zitten. Wacht instructies af" viel op de borden te lezen.

Hulpdiensten

De hulpdiensten in de omgeving stonden paraat. Er was GRIP3 afgekondigd, wat onder meer betekende dat de burgemeester bijeenkwam met het beleidsteam om alle hulpverlening en eventueel opvang goed op elkaar af te stemmen.

Er waren geen extra maatregelen genomen vanwege het noodweer. Ook niet nadat het KNMI code rood had afgegeven voor de provincie Limburg.

'Draaiboek volstaat'

Volgens een politiewoordvoerder is tijdens een eerder overleg 's middags het draaiboek, dat klaarligt voor het geval noodweer uitbreekt, doorgesproken. "We hebben besloten dat de bestaande maatregelen die we kunnen treffen bij zwaar weer genoeg zijn en dat er geen extra actie hoeft te worden genomen", aldus de politie. "Het normale draaiboek volstaat ook voor code rood (weeralarm)."

Hulpdiensten blijven echter wel alert voor het geval het weer omslaat en hebben dan een nooddraaiboek achter de hand.

'Geen paniek'

Festivalbaas Jan Smeets gaf 's middags al aan dat er geen reden is tot paniek. Smeet meldde toen dat het slechte weer waarschijnlijk pas na afloop van het evenement Landgraaf zou bereiken.

Door de berichten over naderend noodweer waren veel bezoekers ongerust, maar Smeets maande iedereen tot kalmte. "Jongens, geen paniek." De festivalorganisatie staat in voortdurend contact met de lokale weerdiensten.

Wifi-toegang

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg had op Twitter mensen in de buurt van het festival opgeroepen om hun wifi-toegang open te zetten. Bezoekers van het festival in Landgraaf zouden dan gebruik kunnen maken van internet. 

Op Twitter uitten veel mensen hun zorgen of het wel goed gaat met hun vrienden of geliefden die op het festival zijn. Er is halverwege de avond een telefoonnummer geopend waarop mensen informatie kunnen krijgen over de situatie op Pinkpop. Dat nummer is 0251-260960.

Geen risico

Vlecken vindt dat de organisatie van Pinkpop geen onverantwoorde risico's genomen heeft door het festival ondanks het noodweer te laten doorgaan.

De burgemeester belde op eigen initiatief live in op het televisieprogramma Knevel en Van den Brink om te reageren op de uitspraak van meteoroloog Margot Ribberink. Die stelde aan tafel dat de festivalorganisatie en de burgemeester groot risico hadden genomen door de menigte niet te evacueren.

Volgens Vlecken is deze uitspraak onterecht. ''We zijn zeer weloverwogen te werk gegaan in onze besluitvorming om Pinkpop door te laten gaan en de mensen zo goed mogelijk te waarschuwen voor het noodweer. Er is geen onverantwoord risico genomen.''

Trots

De burgemeester is juist erg trots op de manier waarop het festival, ondanks het weeralarm, is verlopen. Ribberink ziet dit anders. Volgens haar heeft de organisatie de weersituatie sterk onderschat en heeft Pinkpop heel veel geluk gehad dat de kern van de buien net langs Landgraaf is gegaan.

Het muziekfestival werd maandagavond korte tijd geteisterd door hevig noodweer. Ongeveer een uur lang moesten duizenden bezoekers enorme onweers- en regenbuien trotseren. Niemand raakte volgens de georganiseerde hulpdiensten gewond.

Dank

Pinkpopbaas Jan Smeets heeft zijn publiek na afloop van de laatste act bedankt voor het bezoeken van de 45e editie van het festival en vooral voor het luisteren naar Eric Corton.

De presentator gaf de bijna 70.000 bezoekers maandag instructies vanaf het hoofdpodium toen het noodweer over Landgraaf trok. ''Bedankt voor het luisteren naar Eric'', zei Smeets toen hij na afloop van de afsluitende show van Metallica het podium betrad. ''Dat heeft een hoop schade voorkomen.''

NUweekend: Pinkpop is je ouderwetse lievelingsoom

Dossier Pinkpop 2014 | Vijf tips voor Pinkpop | Programma Pinkpop

Actueel en uitgebreid weerbericht

Lees meer over:
Tip de redactie