De Nationale Postcode Loterij (NPL) heeft ruim veertien miljoen euro uitgegeven aan een project tegen neushoornstroperij, waarvan bekend was dat het niet werkt. 

Dat erkent de loterij zaterdag in NRC Handelsblad. Het geld werd in februari van dit jaar overgemaakt naar Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds.

Doel van het project was om de hoorn van neushoorns te impregneren met een mengsel van verf en gif. Dat mengsel zou dan door de hoorn worden opgenomen, waardoor deze waardeloos wordt.

Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze methode, genaamd 'horn infusion', ook daadwerkelijk effect heeft.

Onzekerheden

Tijdens een werkbezoek in Zuid-Afrika wuifde NPL-topman Boudewijn Poelmann de scepsis nog weg. "Als we wachten op de wetenschap zijn we twintig jaar verder en zijn alle neushoorns dood", zei hij toen.

Inmiddels erkent de loterij "uitgebreid op de hoogte [te zijn geweest] van de onzekerheden die dit project met zich meebrengt."

Beter onderzoek

NPL laat weten het geld nu te willen uitgeven aan beter onderzoek naar methoden die wel werken tegen stroperij.

In Zuid-Afrika werden de afgelopen jaren meer dan duizend neushoorns per jaar gedood. In totaal leven in het land negentienduizend witte en tweeduizend zwarte neushoorns.