Afghanistanveteraan en commando Gijs Tuinman (34) zal komend najaar op het schild verschijnen als nationale oorlogsheld.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van ingewijden.

In oktober zou hij de Militaire Willems-Orde, de allerhoogste dapperheidsonderscheiding van de krijgsmacht, krijgen. De onderscheiding is in de afgelopen zestig jaar pas één keer eerder uitgereikt.

De toekenningsprocedure is volgens de krant zo goed als afgerond. Het kostte jaren om de procedure af te ronden. Alleen koning Willem-Alexander moet zijn handtekening nog zetten.

Het ministerie van Defensie stelt in een reactie: "We hebben kennis genomen van de publicatie, maar doen geen uitspraak over eventuele lopende procedures met betrekking tot toekenning van dapperheidsonderscheidingen.''

De enige andere nog actief dienende drager is Marco Kroon. Hij zou niet meer langer het uithangbord voor Defensie zijn. Kroon kwam sinds zijn onderscheiding in mei 2009 meerdere keren in opspraak, onder meer vanwege vermeend drugs- en wapenbezit.

Opgepoetst

Door de 34-jarige Tuinman te onderscheiden moet het blazoen van de actief dienende dragers worden opgepoetst. Wel staat volgens de ingewijden buiten kijf dat Tuinman de onderscheiding heeft verdiend.

Hij is eind vorig jaar na een kort dienstverband als consultant bij Deloitte gevraagd terug te keren bij Defensie zodat hij het nieuwe boegbeeld van de krijgsmacht kan worden. 

Uitgezonden

Tuinman gaf al op 21-jarige leeftijd als commandant van een special operations team van het Korps Commandotroepen leiding in Afghanistan. In totaal is hij vijf keer naar Afghanistan en meerdere malen naar Afrika uitgezonden geweest.

Ook staat bij bekend om zijn optreden op 6 september 2009 bij de plaats Deh Rawod in de Afghaanse provincie Uruzgan. Zijn collega Van de Rijdt werd tijdens een aanval twee maal in zijn borst geschoten, maar Tuinman probeerde hem nog menigmaal te redden.

"Het belangrijkste is dan dat er vertrouwen is. Niemand stelt achteraf de vraag: was dit de moeite waard? Iedereen doet het, omdat je het rotsvaste vertrouwen hebt dat de ander het ook voor jou zou doen", aldus Tuinman. Van de Rijdt overleefde de aanval niet.

Leidende rol

Zes ondergeschikten van Tuinman kregen vorig jaar al de op twee na hoogste militaire onderscheiding, het Bronzen Kruis, voor hun optreden die dag. Tuinman zou nu de hoogste onderscheiding krijgen voor zijn 'charismatische leidende rol' en het voorkomen van meer slachtoffers. 

Eerder kreeg Tuinman al de op één na hoogste militaire onderscheiding voor een heldendaad in Afghanistan in 2006, de Bronzen Leeuw. Zijn naam zou ook naar voren komen in verslagen van geheime operaties.