Zes supporters van voetbalvereniging Alphense Boys hebben vrijdag celstraffen tot honderd dagen gekregen, sommigen in combinatie met werkstraffen tot 150 uur. 

Een speler van Haaglandia uit Rijswijk krijgt tachtig uur werkstraf voor zijn aandeel in een grote vechtpartij op het veld van Alphense Boys. Die ontstond direct na een beslissingswedstrijd tussen beide ploegen eind juni vorig jaar.

De rechtbank in Den Haag sprak een tweede speler van Haaglandia vrij van openlijke geweldpleging. Hij sloeg iemand met een bidon op het achterhoofd, maar handelde uit verdediging van een medespeler die werd geschopt, concluderen de rechters.

De vicevoorzitter van Haaglandia werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van het slaan van een supporter van Alphense Boys.

Nieuwenhuizen

De massale vechtpartij op het voetbalveld leidde destijds tot veel commotie, met de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) een half jaar eerder nog vers in het geheugen.

Nieuwenhuizen bezweek in december 2012 na een schoppartij op een veld van zijn club Buitenboys uit Almere.

Grofste geweld

Volgens de rechtbank maakten twee supporters van Alphense Boys zich schuldig aan ''het grofste geweld''. Een van hen schopte op het veld een speler die op de grond lag. Hij krijgt 100 dagen cel, waarvan 53 voorwaardelijk, en een werkstraf van 120 uur.

De andere kreeg twee maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk, omdat hij een speler trapte die op het pad voor de tribune op de grond lag. Verder ondergaat hij een werkstraf van 150 uur.