Tegen vijf Ajax-fans die samen een drugsbende zouden hebben gevormd, heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vrijdag tot acht jaar gevangenisstraf geëist.

De hoogste strafeisen waren voor het duo Daan van der E. (31) en Tamara F. (35), volgens justitie de onbetwiste leiders van de ''professionele organisatie''.

Hoofdkwartier van de bende was een villa in het Belgische Kalmthout, gehuurd door Van der E. en F. Vorig jaar juni werden zij er gearresteerd. Het tweetal was toen nog maar kort vrij, na een eerdere veroordeling in een vergelijkbare zaak.

Freek van H. (27) zou hebben gefungeerd als hun plaatsvervanger; hij hoorde vijf jaar cel tegen zich eisen. Tegen twee ondergeschikte handlangers eiste het OM dertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Eigenhandig

De groep handelde volgens justitie in cocaïne, xtc, speed en wiet. De xtc zou eigenhandig zijn geproduceerd, de wiet op diverse plantages zelf gekweekt.

Koeriers en straatverkopers bezorgden de waar aan een hele schare klanten, in Amsterdam en daarbuiten. Ook zouden er in het buitenland deals zijn gesloten.

De bende zou ook voor coke en pillen hebben gezorgd voor de Ajax-aanhang bij voetbalduels in het buitenland. Behalve drugs en spullen om drugs te produceren vond de politie in de Belgische villa twee vuurwapens en munitie.

2012

Het onderzoek naar de criminele activiteiten van de Ajax-aanhangers kwam in juni 2012 op gang, op basis van zogeheten restinformatie uit het nog lopende onderzoek naar de moord op de vooraanstaande Ajax-hooligan Sven Westendorp. Hij werd in augustus 2011 in Amsterdam doodgeschoten. Justitie was er verbijsterd over dat Van der E. en F. zich van hun eerdere veroordeling kennelijk niets hadden aangetrokken.

Ajax-hooligan Rick H. zou ook bemoeienis met de bende hebben gehad; hij zit momenteel een celstraf van 16 jaar uit wegens een dodelijke schietpartij. Hij geldt al geruime tijd als verdachte in de zaak-Westendorp.

Het proces tegen de veronderstelde bende van Van der E. en F. wordt volgende week voortgezet met de pleidooien van de advocaten.