Vier Cambuurfans hebben van de rechtbank in Leeuwarden gevangenisstraffen gekregen voor de bedreigingen die zij hebben geuit richting voormalig Cambuurtrainer Dwight Lodeweges.

Ze kregen straffen variërend van twee tot vier maanden cel. De rechtbank legde sommige verdachten ook nog een voorwaardelijke celstraf op.

De vier drongen samen met een groep andere fans het stadion van de club binnen, nadat Lodeweges zijn overstap naar rivaal SC Heerenveen had bekendgemaakt. Volgens de rechtbank hebben de supporters ''die eigenlijk de naam niet waard zijn'' zich schuldig gemaakt aan ernstige feiten die een ''diepe en angstige'' indruk hebben gemaakt op het personeel van de voetbalclub.

De hoogste straf ging naar Floris S., die ontkende dat hij betrokken was bij de ongeregeldheden. De rechtbank verweet hem een ''laconieke houding'' en legde hem daarom vier maanden gevangenisstraf op.

De vier kregen allemaal strafrechtelijke gebiedsverboden van de rechter. Als zij zich de komende drie jaar bij het stadion laten zien, dan worden zij bij elke overtreding twee weken opgesloten.

Op 30 juni volgen er nog strafzaken tegen andere supporters.