De meeste vermoedelijke gebruikers van de op de Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam gestolen examens, moeten een taakstraf krijgen. 

Ze gaan daarom naar een zogenoemde Taakstraf OM-zitting, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten. Ze kunnen rekenen op taakstraffen tot maximaal zestig uur.

Deze zittingen worden in juni gehouden. Eén jongere moet zich volgens justitie verantwoorden voor de kinderrechter.

Hij wordt ervan verdacht dat hij bedreigingen heeft geuit om de gestolen examens in zijn bezit te krijgen. Drie jongeren moeten zich melden bij HALT.

De aanklager heeft besloten twintig zaken tegen gebruikers te seponeren. Deze jongeren maakten vorig jaar gebruik van de zogenoemde inkeerregeling en gaven openheid van zaken.

Kluis

De diefstal van de eindexamens werd mei vorig jaar ontdekt, nadat het eindexamen Frans via internet werd gepubliceerd. Uiteindelijk bleken er op de Rotterdamse school 27 eindexamens van vwo, havo en mavo via het dak van de school uit de kluis gestolen.

In februari werden negen meerderjarige examenfraudeurs van de Ibn Ghaldoun veroordeeld tot taakstraffen van tussen de 130 en maximaal 170 uur. De rechtbank legde ook celstraffen op, maar omdat een aantal al in voorarrest heeft gezeten, hoefde niemand terug de cel in. Eén minderjarige kreeg 58 uur taakstraf en een andere minderjarige had volgens de rechters zo'n kleine rol dat hij geen straf kreeg.

Sander Dekker

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt het een goede zaak dat betrokkenen een taakstraf kregen. ''Fraude met examens mag niet en dit laat zien dat ze er niet mee wegkomen'', zei hij vrijdag na de ministerraad.

Hij prees politie en justitie die hier veel werk van hebben gemaakt. Dekker benadrukte dat er 'na Ghaldoun' lessen zijn getrokken. Zo zijn de veiligheidseisen voor de examens opgeschroefd, is de verpakking verbeterd en worden de toetsen later op de scholen afgeleverd.