Het voorarrest van het vermeende criminele duo Antonio Marcus van der P. (25) en Enise B. is met negentig dagen verlengd. Het Openbaar Ministerie meldt vrijdag dat de raadkamer van de rechtbank dit heeft besloten.

De rechtszaak tegen de twee volgt waarschijnlijk pas na de zomer voor de rechtbank in Assen. Van der P. en B. moeten eerst nog uitgebreid worden verhoord, lichtte een woordvoerster van het OM eerder deze week toe.

De twee werden op 26 februari gepakt in een hotel in de Duitse stad Schwerte, na een dagenlange klopjacht door de politie.

Daarbij lieten de twee een spoor van geweld achter in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede. Hun gewelddadige manier van optreden was voor politie en justitie aanleiding om de namen en foto's van Van der P. en B. openbaar te maken.

De uitlevering van de twee liet drie maanden op zich wachten. Dat kwam omdat ze niet meewerkten aan hun uitlevering aan Nederland.

Meppel

Van der P. en B. namen op 10 februari een vrouw uit Meppel mee in haar auto en lieten haar geld pinnen. In een bos bij Lelystad werd ze uit haar auto gezet. In het Drentse dorpje Echten probeerden ze een man te gijzelen in zijn auto, maar hij wist te ontvluchten.

Ook sloegen de twee toe in Lage Mierde, waar ze op 18 februari mensen vastgebonden. Kort daarna doken ze op in Enschede. Daar schoten ze een kampeerder neer op een naturistencamping en roofden ze een auto.

Ze reden vervolgens naar een boerderij in de buurt, waar ze een gezin urenlang gijzelden. De twee bonden de vrouw en twee kinderen vast en namen de vader in zijn eigen auto mee naar Ahaus (Duitsland), waar ze hem achterlieten.

Klopjacht

Daarna volgde een grote klopjacht door de Nederlandse en Duitse politie, die eindigde in een hotel in Schwerte bij Dortmund. Bij hun aanhouding vond de politie een vuurwapen, maar de arrestatie verliep zonder problemen.

Het duo werd voor hun gewelddadige tocht door Nederland ook al opgepakt. Bij een politiecontrole in Groningen in december 2013 gingen ze er vandoor. Na een wilde achtervolging kon de politie ze aanhouden, maar die moest het tweetal kort daarna weer op vrijlaten.