Het wordt een mooi, zomers pinksterweekeinde. Zaterdag en maandag belooft het in het zuidoosten van het land en mogelijk lokaal ook op andere plaatsen zelfs tropisch warm te worden met temperaturen boven de 30 graden Celsius.

Dat verwacht Weeronline.

Tussendoor gaat zondag de temperatuur iets omlaag. In het westen en noordwesten van het land wordt het dan minder warm met maxima van tussen 20 en 24 graden. Het midden en oosten krijgen nog wel te maken met zomerse temperaturen van 25 tot 28 graden.

Of in het pinksterweekeinde ook de eerste landelijke tropische dag in De Bilt van dit jaar valt te noteren is nog de vraag. Maar lokaal gaat het waarschijnlijk wel lukken. Vorig jaar beleefde Eindhoven op 18 juni de primeur.

Zonkracht

Het warme weer gaat samen met een hoge zonkracht, waarschuwt Weerplaza. De zonkracht is vrijdag tussen 11.00 en 15.00 uur ongeveer 6, wat inhoudt dat onbeschermde en niet-gebruinde huid binnen 25 minuten kan verbranden.

Zaterdag, zondag en maandag neemt de zonkracht toe naar 7, waardoor de huid zelfs binnen 15 minuten kan verbranden.

Pinksterspits

De avondspits verandert vrijdag in een vroege pinksterspits. Veel Nederlanders gaan er een paar dagen tussenuit. De eerste files staan er al, ook door een aantal ongelukken.

Zo’n 800.000 mensen trekken er komend weekend op uit. Vooral op de wegen naar de Veluwe, rond Arnhem en Nijmegen en naar het zuiden is er een grote kans op files.

De piek van de verkeersdrukte ligt tussen 15.00 en 18.00 uur, verwacht de ANWB.

De VID rekent op een zware spits, wat tot 350 kilometer file betekent. Mensen die naar het zuiden gaan, krijgen vertraging op de rondweg bij Antwerpen, waar aan de weg wordt gewerkt.

Onweersbuien

Door het warme weer, dat vrijdag al begint, kunnen er vanaf zaterdagavond lokaal ook onweersbuien voorkomen.

In de nacht van maandag op dinsdag verdrijven stevige regen- en onweersbuien waarschijnlijk de hitte. Daarna keren geleidelijk meer normale middagtemperaturen van 20 tot 25 graden terug.

Bekijk het actuele weerbericht | Upload uw foto's van het weer op NUfoto