De sponsortocht Alpe d'Huzes heeft dit jaar 12.351.027 euro opgeleverd. 

Dat heeft de organisatie donderdagavond bekendgemaakt. Het bedrag is een stuk lager dan vorig jaar, toen ruim 29 miljoen euro werd opgehaald. Toen werd er twee dagen gefietst.

De tegenvaller is waarschijnlijk het gevolg van de ophef die vorig jaar ontstond. Een van de initiatiefnemers had 160.000 euro gedeclareerd voor zijn werk voor de organisatie. Na onderzoek werd hij van alle blaam gezuiverd.

Johan van der Waal, voorzitter van Stichting Alpe d'HuZes, is trots op het bedrag. "Het is niet onze doelstelling ieder jaar een groter bedrag in te zamelen, maar wel om met onze deelnemers zoveel mogelijk geld in te zamelen en ook de saamhorigheid te ervaren." 

"Ook dit jaar hebben wij weer heel veel geld opgehaald, waarmee we belangrijk onderzoek mogelijk kunnen maken. Iedere euro telt en iedereen heeft weer ervaren wat het is om onmacht om te zetten in kracht", aldus Van der Waal.

Sponsoractie

De sponsoractie werd dit jaar voor de negende keer gehouden. De deelnemers halen onder het motto 'opgeven is geen optie' geld op voor onderzoek naar kanker. De klimmers trotseren daarbij de berg Alpe d'Huez in Frankrijk tot maximaal zes keer.

Veel deelnemers zetten zich in ter nagedachtenis aan de mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden of ter inspiratie voor de mensen die nog ziek zijn. 

De definitieve eindstand van Alpe d'HuZes 2014 wordt, zoals gewoonlijk, half oktober bekend worden gemaakt tijdens de overhandiging van de cheque aan KWF Kankerbestrijding.

Prins Bernhard

Onder de bijna vijfduizend deelnemers was ook prins Bernhard jr, die in het afgelopen jaar aan een vorm van lymfeklierkanker werd behandeld. De 44-jarige zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven fietste één keer naar boven. Zijn vrouw, prinses Annette, ging lopend omhoog.

Bernhard maakte in maart bekend dat hij de Alpe d'Huez wilde beslechten. Volgens hem ging het goed ondanks dat hij er tegenop zag. "Ik ben rustig van start gegaan en heb dat vastgehouden tot het einde", zei hij voor de camera van de NOS. De prins fietste met een aantal doktoren en collega's. Samen haalden ze meer dan zestigduizend euro op.

Met de gezondheid van Bernhard gaat het inmiddels de goede kant op. Eind maart werd duidelijk dat zijn behandeling is afgerond. "Het gaat op zich erg goed nu."