De twee patiënten bij wie drie weken geleden het MERS-virus werd vastgesteld, zijn thuis. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Dat de twee aan de beterende hand waren was al bekend.

De man en de vrouw lagen in ziekenhuizen in Den Haag en Zwolle. Wanneer ze naar huis zijn gegaan, kan het RIVM niet zeggen. "Dat is de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen", aldus een woordvoerder. "Wij weten alleen dat ze uit het ziekenhuis ontslagen zijn."

Het RIVM voert in de derde week van juni de laatste testen uit om te zien of de ziekte zich niet heeft verspreid onder de tachtig mensen die in contact zijn geweest met de twee Nederlanders, die familie van elkaar zijn.

De twee Nederlanders raakten beiden besmet tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Ze bezochten daar een dromedarissenboerderij en deelden twee weken een hotelkamer.

Middle East Respiratory Syndrom wordt veroorzaakt door een longvirus en kan leiden tot koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en nierfalen. In Saudi-Arabië zijn al bijna driehonderd mensen bezweken aan de ziekte.