De overheid maakt zich schuldig aan witwassen en aan het aannemen van mogelijk illegaal verdiend geld.

Dat schrijft strafrechtadvocaat Marielle van Essen in haar column in Nieuwe Revu.

Van Essen vindt het hypocriet hoe de overheid omgaat met het geld en de eigendommen van criminelen. Bovendien stelt ze dat criminelen geld gemakkelijk kunnen witwassen in het staatsbedrijf Holland Casino.

Haar cliënten slaagden erin om met losgeld strafvervolgingen af te kopen. Dat zijn betalingen van bedragen tussen de 30.000 en 50.000 euro. Volgens Van Essen was er “geen haan die kraaide” naar de herkomst van dit geld. “Hoewel die zich gezien de verdenking mogelijk liet raden.”

Van Essen maakt mee dat eigendommen van criminelen, zoals auto’s en sieraden, worden verkocht door de overheid, terwijl deze nog helemaal niet verbeurd verklaard zijn. Als eigendommen verbeurd verklaard zijn, worden die niet meer teruggegeven nadat ze in beslag zijn genomen.

Aangifte

In een aantal gevallen zou de overheid zelfs spullen verkopen, voordat deze verbeurd verklaard waren. Dure horloges werden zo voor een “habbekrats” verkocht.

Zo zag Van Essen dat er spullen met grote emotionele waarde voor haar cliënten werden verkocht. Informatie over de verkoper en de afnemers van de kostbaarheden, kreeg zij niet, ondanks herhaaldelijk aandringen.

De overheid maakt zich hiermee volgens Van Essen mogelijk schuldig aan verduistering door spullen te houden die volgens de rechter terug moeten, en aan witwassen door deze vervolgens ook nog te verkopen.

De strafrechtadvocate schrijft dat ze het zat is en heeft besloten om de minister om opheldering te vragen. Mocht dat niet helpen, dan is ze bereid om aangifte te doen.