Burgemeester Jan Hamming van Heusden was het niet eens met de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om geen strafrechtelijk onderzoek te doen naar mogelijke misstanden bij een Dela-crematorium in Heusden. 

De burgemeester heeft dat in februari geschreven aan hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen. De brief is donderdag gepubliceerd door NRC Handelsblad.

Volgens meerdere meldingen werd in het crematorium de afgelopen jaren zo slordig gecremeerd dat as van overledenen werd vermengd. Volgens medewerkers werden onvolledig verbrande bot- en vleesresten van de ene overledene regelmatig met een volgende kist gecremeerd.

Ook zou de crematieoven niet goed worden geruimd, waardoor nabestaanden een urn meekregen waarin niet altijd de as van alleen hun nabestaande zat.

Asvermenging is verboden. Dela ontkent de misstanden.

Hamming schreef in de brief aan het OM dat de gemeente zelf te weinig controlemogelijkheden heeft. Zijn woordvoerder laat donderdag weten dat hij nog steeds achter de inhoud van de brief staat.

Het Openbaar Ministerie heeft gezegd dat er feitenonderzoek is gedaan naar de berichten over pogingen van het crematorium om op gaskosten te besparen en fouten bij het crematieproces. Bewijs voor een lager gasverbruik werd niet gevonden en reden voor verder onderzoek was er niet.