De 31-jarige Baris S. uit Zaandam verdwijnt voor 12 jaar achter de tralies. 

Volgens de rechtbank in Alkmaar staat vast dat hij in augustus vorig jaar zijn 51-jarige huisgenoot Koos Brandhoff met veel geweld om het leven bracht, na hem daarvoor al maandenlang zwaar te hebben mishandeld.

De uitspraak viel donderdag lager uit dan de achttien jaar celstraf die de officier van justitie twee weken geleden eiste, onder meer omdat de rechtbank S. vrijsprak van mensenhandel. Justitie had daar mede op ingezet, omdat S. Brandhoff stelselmatig zou hebben hebben onderdrukt en gebruikt als huisslaaf.

Volgens de rechtbank is op onderdelen weliswaar gebleken dat S. dwang op Brandhoff uitoefende, maar gebeurde dat te incidenteel om van een structureel karakter te spreken.

Leverletsel

Brandhoff overleed vorig jaar aan zeer ernstig leverletsel, dat volgens de rechtbank is veroorzaakt door een harde klap of trap die S. moet hebben uitgedeeld.

De Zaandammer zelf ontkende twee weken geleden elke betrokkenheid bij de dood van zijn huisgenoot. Hij had die morgen 112 gebeld, volgens eigen zeggen toen hij zag dat het niet goed ging met Brandhoff. Toen de hulpdiensten arriveerden, was Brandhoff echter al enige tijd dood.

S. gaf wel toe dat hij Brandhoff met enige regelmaat mishandelde, zonder dat verder te willen toelichten. Bij de sectie op het lichaam van Brandhoff bleek dat driekwart van zijn ribben was gebroken. Een deel van de breuken was vers, een ander deel oud.

Vriend

Een week voor de dood van Brandhoff had een vriend van S. de autoriteiten over de mishandelingen getipt. Toen de politie aan de deur kwam, ontkende Brandhoff - volgens het Openbaar Ministerie uit angst - dat er iets aan de hand was. De vriend had S. daarvoor al gesmeekt te stoppen. ''Je slaat hem nog een keer dood", waarschuwde hij.

Dat S. losse handjes had, vertelde ook een Engelsman die tijdelijk inwoonde bij Brandhoff. Hij kreeg zelf ook klappen en nam uiteindelijk de benen. Bij de politie noemde hij S. ''dominant, dwingend, agressief en gewelddadig".