De Redddingsbrigade Nederland waarschuwt strandgangers komend weekend voor koud 'pinksterwater'. 

''Het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp'', aldus een woordvoerder van de hulpdienst.

De reddingsbrigade heeft tussen de zestig en zeventig posten langs de Nederlandse stranden. Op een post werken gemiddeld tussen de drie en vijf personen. Hoeveel medewerkers er komend weekend in touw zijn, kan een woordvoerster donderdag niet zeggen: ''Nog niet alle posten zijn komend weekend al open.''

De brigade komt jaarlijks regelmatig in actie om mensen te helpen die door kramp of onderkoeling in de problemen zijn gekomen. Daarom geeft de brigade voor het weekend verschillende tips om problemen te voorkomen.

Mensen die het water in gaan, moeten er niet te lang in blijven om zo de kans op onderkoeling te verkleinen. Ook adviseert de hulpdienst tijdens het watersporten een wetsuit te dragen.

Zeehondjes

Natuurcentrum Ecomare roept pinksterrecreanten op om de rust rondom wadplaten te bewaren. Het aanbrekende topseizoen voor pleziervaarders en andere waterliefhebbers op de Waddenzee kan volgens het centrum funest zijn voor pasgeboren zeehondjes, die alleen op droogvallende wadplaten bij hun moeder kunnen drinken. 

Zeehonden krijgen steeds eerder jongen volgens Ecomare. Dat komt waarschijnlijk door het grote voedselaanbod in de Waddenzee, die steeds schoner wordt.

Vroeger lag de geboortepiek rond half juli, maar de laatste jaren worden ruim een maand eerder al veel zeehondenpups gezien. ''Precies in de tijd dat er de meeste jachten en wadlopers op het wad zijn'', aldus Ecomare.

Actueel weerbericht