De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft besloten hoe de brand bij het Shell-complex in Moerdijk wordt onderzocht. 

De onderzoekers gaan onder meer bekijken welke vergunningen Shell had en hoe daar toezicht op is gehouden. Ook wordt onderzocht of het juist was om dinsdagavond geen luchtalarm af te laten gaan.

De raad onderzoekt verder wat er is gedaan met de aanbevelingen na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari 2011.

Dat heeft de Onderzoeksraad woensdagmiddag laten weten. Het onderzoek heeft vijf thema's, aldus de raad. De toedracht van de brand is er één van, de inzet van de brandweer ook. Het is nog niet bekend wie in het onderzoeksteam zitten. Het onderzoek zal zeker een half jaar duren.

De raad had woensdagochtend al aangekondigd onderzoek te zullen doen naar de explosies en brand van dinsdag. Daarbij raakten twee werknemers van Shell lichtgewond.

De onderzoeksraad is onafhankelijk en beslist zelf wat er wordt onderzocht en hoe dat gebeurt.

Provincie

De provincie Noord-Brabant is verantwoordelijk voor de vergunningen en de controles bij Shell Moerdijk. Het ligt volgens de provincie voor de hand dat de Onderzoeksraad wil weten of de voorschriften streng genoeg zijn en of ze worden nageleefd, zegt een woordvoerder woensdagavond. Vragen over de veiligheid bij Shell Moerdijk en naleving van de vergunningen kon de provincie woensdag nog niet beantwoorden.

Bewoners Moerdijk

De brand doet voor de woningbezitters in Moerdijk nog niet definitief de deur dicht. De gemeente riep onlangs een verkoopregeling in het leven voor woningbezitters. De verdeeldheid onder de bewoners bleek woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de regeling.

Ongeveer 150 Moerdijkers kwamen naar de bijeenkomst van de vereniging van huizenbezitters KernWaarde Moerdijk. Het bestuur van de vereniging probeert een gezamenlijke reactie te formuleren op het voorstel van de gemeente. Die biedt 95 procent van de taxatiewaarde voor de koopwoningen van mensen die uit het dorp weg willen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst bleek dat bewoners twijfelen. Veel mensen wonen graag in het dorp, maar voor sommigen was de knal gisteren de definitieve klap. Zij willen nu liever weg. Anderen willen eerst afwachten wat er tijdens de vergadering ter sprake komt.

Achtergrond: Meedere Shell-fabrieken op chemieterrein

Bekijk meer foto's van de brand op NUfoto