In één dag tijd zijn in de Apeldoornse wijk Sprenkelaar 350 huishoudens weer aangesloten op het gasnet.

Volgens netbeheerder Liander zaten dinsdagochtend nog ruim 1200 huishoudens zonder gas, woensdag ging het vlot met het aansluiten en waren het er nog ruim 850.

''Zonder tegenslag gaan we morgen verder in dit tempo'', twitterde de netbeheerder.

De gasstoring trof vrijdag bijna 1300 huishoudens. De storing ontstond doordat veel water en modder in een kapotte gasleiding was gestroomd. Dat werd ontdekt bij werkzaamheden aan de waterleiding.

De vervuiling is volgens Liander veel uitgebreider dan eerst werd aangenomen. Waterbedrijf Vitens en Liander onderzoeken nog hoe zoveel troep in de gasleiding terecht kon komen.

Noodbevel

In totaal is 6 kilometer hoofdgasleiding vervuild geraakt. Liander heeft de helft daarvan inmiddels schoongemaakt en op een kwart van de betrokken hoofdleiding is weer gas aangesloten.

De netbeheerder kan nog niet zeggen wanneer iedereen weer gas heeft. Tijdens de pinksterdagen wordt als het nodig is op volle kracht doorgewerkt, aldus de woordvoerster. De gemeente Apeldoorn heeft via een noodbevel geregeld dat monteurs ook naar binnen kunnen op adressen waar niemand thuis is.