Nederland telt naar schatting honderdduizend woningen met een gaslek. Het grote aantal lekke gasleidingen komt aan het licht doordat netbeheerders de gasmeters in de woningen op grote schaal vervangen door zogenoemde slimme meters.

Dat schrijft het AD woensdag.

Na het plaatsen van de nieuwe meter wordt een iets hogere druk op de leiding gezet om te controleren of alles dicht is. Dan blijken koppelingen vaak lek te zijn of gasslangen poreus. Meestal gaat het om minimale lekken, maar soms moet de gastoevoer vanwege het risico worden afgesloten.

Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale pleit in de krant voor een verplichte periodieke keuring zoals bij auto's ook verplicht is. Hij wijst erop dat jaarlijks twee doden vallen door gaslekkages.

Keuring

Brancheorgansiatie van installateurs Uneto-VNI pleiten voor een verplichte keuring van gasleidingen en -installaties in woningen.

Tot de jaren 90 werd door de gasbedrijven periodiek gecontroleerd, maar dat gebeurt niet meer sinds de privatisering. Uneto-VNI heeft al een kant-en-klare apk op de plank liggen.

Netbeheerder Enexis stuitte vorig jaar bij allerhande werkzaamheden in 120 woningen in de regio Tilburg op - vaak kleine - lekkages aan onder meer slangen en koppelingen. ''We leven niet op een tijdbom, maar het is wel iets dat aandacht vraagt'', laat een woordvoerder weten.

De brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbedrijven, Netbeheer Nederland, zegt dat het vaak om oudere woningen gaat, maar dat het landelijk gezien toch wel uitzonderingen betreft.

Positief

Netbeheer Nederland staat positief tegenover een apk-keuring, zeker als daarbij ook het probleem van koolmonoxidevergiftiging wordt meegenomen. ''Dat is een groter probleem'', aldus een zegsman. Elk jaar vallen er doden en gewonden doordat het giftige gas in een slecht onderhouden gastoestel vrijkomt.

Naar de vorm van de apk, al dan niet jaarlijks en verplicht, zou wel gekeken moeten worden, aldus Netbeheer Nederland