De brand die dinsdagavond omstreeks 22.45 uur uitbrak in de fabriek van Shell in Moerdijk, is geblust. Dat heeft de gemeente woensdagochtend laten weten.

De situatie op het industrieterrein is inmiddels weer veilig. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden.

Bij de brand raakten twee mensen lichtgewond. Zij zijn met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en, zo werd woensdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie, hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten. 

Hulpdiensten zijn aan het afschalen. ''Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto's direct wegrijdt'', aldus een woordvoerder van de politie. ''Een aantal brandweerlieden blijven nablussen en controles uitvoeren.''

Eerder op de ochtend werd het terrein al grotendeels vrijgegeven. Alleen de weg naar Shell blijft afgesloten. ''Bedrijven op het industrieterrein kunnen dus gewoon open'', zei de politie. Agenten zullen controleren wie het terrein op willen om ramptoeristen tegen te houden.

Ook het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep mag weer varen en de op- en afritten van de snelweg A17 zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Niet gevaarlijk

De brandweer heeft metingen verricht. Hieruit is gebleken dat bij de brand geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel is ethylbenzeen vrijgekomen, maar dit is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Dat bevestigde een woordvoerder van de GGD woensdag op de persconferentie. 

In de Hoeksche Waard, ten noorden van Moerdijk, zouden deeltjes zijn neergekomen. Inwoners die bezorgd zijn kunnen hierover bellen met de gemeente. De brandweer en de GGD raden mensen aan om hun handen te wassen met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan.

In een van de grondmonsters die genomen zijn na de brand zijn zware metalen gevonden. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Om wat voor zware metalen het gaat, kon een woordvoerster niet zeggen.

Explosies

De brand brak uit na twee explosies bij een reactorvat op de raffinaderij. Het vat van de zogenoemde MSPO-2 installatie werd onderhouden en was daarom niet in gebruik.

Volgens burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De explosie zou plaats hebben gehad nadat twee medewerkers elkaar hadden afgelost.

Bekijk beelden:

Chemie Pack

Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack. Dat bedrijf ging volledig in vlammen op.

Volgens Klijs was de explosie op het Shell-terrein daarmee niet te vergelijken. Ook verliep het contact met de veiligheidsregio's volgens hem beter dan toen. "Er moet niet de indruk onstaan dat er een tweede Chemie Pack heeft plaatsgevonden", aldus Klijs. Een dergelijke vergelijking zou volgens hem "niet op zijn plaats" zijn.

Woensdag zou het boek gepresenteerd worden over de nasleep van de brand bij Chemie Pack. De burgemeester noemt dit een bizar toeval.

Achtergrond: Meedere Shell-fabrieken op chemieterrein

Bekijk meer foto's van de brand op NUfoto

Heeft u foto's van deze gebeurtenis? Upload ze via NUfoto

Grote brand met explosies bij Shell Moerdijk

Bij een complex van Shell in Moerdijk hebben zich dinsdagavond enkele explosies voorgedaan. Hierbij brak ook brand uit in een reactor. © Hollandse Hoogte
De brand die dinsdagavond omstreeks 22.45 uur uitbrak in de fabriek van Shell in Moerdijk, is inmiddels geblust. © Hollandse Hoogte
Dat heeft de gemeente woensdagochtend laten weten. © Hollandse Hoogte
Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden. © Hollandse Hoogte
Hulpdiensten zijn momenteel aan het afschalen. ''Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto's direct wegrijdt'', aldus een woordvoerder van de politie. © Hollandse Hoogte
''Een aantal brandweerlieden blijven nablussen en controles uitvoeren.'' © NU.nl/Jeroen Brouwer
Hoge vlammen bij de reactor waar de explosie plaats vond. © NU.nl/len buteijn
De vlammenzee was vanaf grote afstand te zien. © NU.nl/Philine de Beijer
"Shell bleek niet bedacht op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot ontploffing", blijkt uit het onderzoek. © NU.nl/Kees Aarts
Het vat van de zogenoemde MSPO-2 installatie werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. © NU.nl/Peter Goedhart
Volgens burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. © Hollandse Hoogte
Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De explosie zou plaats hebben gehad nadat twee medewerkers elkaar hadden afgelost. © NU.nl/Jeroen Brouwer
De situatie op het industrieterrein is inmiddels weer veilig. © ANP
Werknemers arriveren bij Shell Moerdijk, de dag na de grote brand. © ANP
Burgemeester Jac Klijs staat de pers te woord bij Shell Moerdijk, een dag nadat er een grote brand heeft gewoed. © ANP
De brandweer raadt mensen aan om hun handen te wassen met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan. © ANP
Luchtfoto van Shell Moerdijk, een dag nadat er een grote brand heeft gewoed. © ANP