Shell heeft op het terrein waar dinsdagavond een grote brand uitbrak vier onderdelen staan. Daar verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan 4 miljoen ton aan chemische producten, zo staat op de website van Shell.

Het is nog niet duidelijk bij welk onderdeel van het complex aan de Chemieweg 25 de brand uitbrak.

Van de productie gaat 80 procent naar andere bedrijven en ongeveer 20 procent naar andere Shell-onderdelen, bijvoorbeeld die in Pernis bij Rotterdam.

Het grootste onderdeel is de zogenoemde kraker, die een capaciteit heeft van 900.000 ton ethyleen per jaar. Hier wordt nafta, gasolie, hydrowax of lpg afgebroken tot andere verbindingen, zoals ethyleen, propyleen en butadieen.

Van de basisproducten van Shell Moerdijk kunnen andere bedrijven diverse producten te maken waaronder kunststoffen zoals PVC en rubber. Die worden op hun beurt weer gebruikt voor bijvoorbeeld verpakkingen, frisdrankflessen, dvd’s, matrassen, tapijten en autobanden.

Ethylbenzeen

Volgens burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk is bij de brand ethylbenzeen vrijgekomen. Dat zit in brandstoffen, zoals benzine.

Ethylbenzeen kan ogen, huid, keel en longen irriteren. Als mensen er heel veel aan worden blootgesteld, kan het de lever en de nieren beschadigen.