Bij Shell Moerdijk is dinsdagavond rond 22.45 uur een grote brand uitgebroken na een explosie in een reactorvat. Hierbij zijn twee mensen lichtgewond geraakt.

Er zijn geen doden gevallen en niemand is vermist. Alle medewerkers op het terrein van de raffinaderij zijn terecht, zo heeft Shell laten weten.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de twee gewonden met brandwonden naar het ziekenhuis zijn gebracht. Zij mogen waarschijnlijk woensdag in de vroege ochtend weer naar huis.

Rond 0.30 uur meldde de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant dat het vuur onder controle was. Tegen 5.00 uur was het sein brandmeester nog niet gegeven. Desondanks was het industrieterrein rond die tijd alweer voor een groot deel vrijgegeven.

De gemeente Moerdijk heeft op haar website een liveblog geopend waar de laatste ontwikkelingen rond de brand worden bijgehouden.

Ethylbenzeen

De brandweer heeft metingen verricht. In de dikke rookwolken die opstegen vanaf het terrein van de raffinaderij zijn volgens de gemeente "geen concentraties gevaarlijke stoffen'' gevonden. Wel is bij de explosies en brand ethylbenzeen vrijgekomen.

Ethylbenzeen is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, maar kan wel leiden tot neerdwarrelen van deeltjes. Dat gebeurt in de Hoeksche Waard. "Er wordt onderzocht wat dat betekent'', zo zei Klijs.

Ethylbenzeen kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Die klachten zouden snel moeten verdwijnen. Als omwonenden last krijgen, moeten ze contact opnemen met hun huisarts. Klijs heeft "geen signaal'' dat mensen zich hebben gemeld.

Bekijk beelden:

Reactorvat

De explosies waren bij een reactorvat op de raffinaderij. Het vat van de zogenoemde MSPO-2 installatie werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. Volgens Klijs is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend.

Er zijn geen woningen ontruimd. Het industrieterrein is afgesloten, op- en afritten van de snelweg A17 zijn afgesloten. Vlak na de brand werd ook de scheepvaart op het Hollands Diep bij Moerdijk stilgelegd. Omstreeks 5.00 uur mocht het scheepvaartverkeer weer verder.

De explosie zorgde voor een enorme vuurbal die vanaf kilometers afstand was te zien. Ook waren in de omgeving twee grote knallen te horen. Mensen in de omgeving zeggen dat ze deuren hoorden klapperen of aan een aardschok dachten.

Vlakbij het Shell-complex ligt het dorp Klundert en het gehucht Noordschans. Ook Zevenbergen, Moerdijk en Fijnaart liggen in de omgeving.

Chemie Pack

Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild.

Volgens Klijs is de explosie op het Shell-terrein niet te vergelijken met de grote brand bij Chemie Pack. Hij zei ook dat het contact tussen de veiligheidsregio's beter gaat dan toen.

"Er moet niet de indruk onstaan dat er een tweede Chemie Pack heeft plaatsgevonden", aldus Klijs. Een dergelijke vergelijking zou volgens hem "niet op zijn plaats" zijn.

Woensdag zou het boek gepresenteerd worden over de nasleep van de brand bij Chemie Pack. De burgemeester noemt dit een bizar toeval.

Achtergrond: Meerdere Shell-fabrieken op chemieterrein

Bekijk meer foto's van de brand op NUfoto

Heeft u foto's van deze gebeurtenis? Upload ze via NUfoto

Grote brand met explosies bij Shell Moerdijk

Bij een complex van Shell in Moerdijk hebben zich dinsdagavond enkele explosies voorgedaan. Hierbij brak ook brand uit in een reactor. © Hollandse Hoogte
De brand die dinsdagavond omstreeks 22.45 uur uitbrak in de fabriek van Shell in Moerdijk, is inmiddels geblust. © Hollandse Hoogte
Dat heeft de gemeente woensdagochtend laten weten. © Hollandse Hoogte
Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden. © Hollandse Hoogte
Hulpdiensten zijn momenteel aan het afschalen. ''Het is echter niet zo dat er nu een colonne aan brandweerauto's direct wegrijdt'', aldus een woordvoerder van de politie. © Hollandse Hoogte
''Een aantal brandweerlieden blijven nablussen en controles uitvoeren.'' © NU.nl/Jeroen Brouwer
Hoge vlammen bij de reactor waar de explosie plaats vond. © NU.nl/len buteijn
De vlammenzee was vanaf grote afstand te zien. © NU.nl/Philine de Beijer
"Shell bleek niet bedacht op de chemische reactie die uiteindelijk leidde tot ontploffing", blijkt uit het onderzoek. © NU.nl/Kees Aarts
Het vat van de zogenoemde MSPO-2 installatie werd onderhouden en was daarom niet in gebruik. © NU.nl/Peter Goedhart
Volgens burgemeester Jac Klijs van Moerdijk is het vat ingestort, waarbij een vloeistof vrijkwam. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. © Hollandse Hoogte
Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De explosie zou plaats hebben gehad nadat twee medewerkers elkaar hadden afgelost. © NU.nl/Jeroen Brouwer
De situatie op het industrieterrein is inmiddels weer veilig. © ANP
Werknemers arriveren bij Shell Moerdijk, de dag na de grote brand. © ANP
Burgemeester Jac Klijs staat de pers te woord bij Shell Moerdijk, een dag nadat er een grote brand heeft gewoed. © ANP
De brandweer raadt mensen aan om hun handen te wassen met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan. © ANP
Luchtfoto van Shell Moerdijk, een dag nadat er een grote brand heeft gewoed. © ANP