Kroongetuige Peter la S. is naar eigen zeggen zelf wel zo’n beetje klaar met het liquidatieproces Passage. 

Hij verkeert alweer twee jaar op vrije voeten en is in die periode niet bezig geweest met de zaak, verklaarde hij dinsdag voor Amsterdamse gerechtshof, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Het hof is daarentegen nog niet klaar met La S., bleek op de eerste dag van de ondervraging in hoger beroep van de veelbesproken kroongetuige. La S. werd bij vlagen op de grill gelegd door de raadsheren. In totaal zijn er 6 dagen voor het verhoor uitgetrokken.

Peter la S. sloot een deal met justitie: in ruil voor een grote hoeveelheid belastende verklaringen tegen de tien medeverdachten, zijn vroegere handlanger Jesse R. voorop, kreeg hij aanzienlijk minder straf. De rechtbank legde drie verdachten levenslang op.

Gretigheid

Voorzitter Ruud Veldhuisen maande La S. goed na te denken over zijn antwoorden. In het verleden heeft de getuige een zekere gretigheid aan de dag gelegd om te verklaren, ook over zaken waarover hij geen kennis uit de eerste hand heeft. Veldhuisen wees de getuige erop dat de rechtbank heeft geoordeeld dat hij mogelijk niet altijd de waarheid heeft verteld.

La S. vertelde dinsdag dat hij al in 1988, toen hij een lange celstraf uitzat, een weg uit de misdaad zocht. Niettemin volgde er een periode waarin hij volop in het milieu verkeerde en met Jesse R. plannen maakte om in de hasjhandel een fortuin te maken.

In 2003 legde La S. de eerste contacten met de recherche om te gaan ''klikken’’. Pas toen kwam er zicht op een mogelijke ommekeer in zijn bestaan.

Verklaring

Niettemin pleegde La S. volgens zijn eigen verklaring in 2005 nog de moord, samen met Jesse R., op Amsterdammer Kees Houtman. La S. zou min of meer zijn bezweken voor de druk die R. op hem uitoefende. De verklaringen van La S. over de uitvoering van de moord zijn tijdens het proces bij de rechtbank volop in twijfel getrokken door een aantal advocaten van medeverdachten.

Na het hof zijn de komende dagen achtereenvolgens het Openbaar Ministerie en diverse advocaten aan de beurt om La S. aan de tand te voelen.