Er komen geen tijdelijke locaties voor raamprostitutie in Utrecht. De gemeente wijst het Nieuwe Zandpad aan als definitieve locatie, zo blijkt uit een dinsdag gepubliceerde brief aan de gemeenteraad.

Utrecht wilde eigenlijk zo snel mogelijk dertig peeskamers maar dat kost te veel tijd en geld. 

De nieuwe prostitutieramen in de wijk Overvecht zijn er op zijn vroegst volgend jaar zomer. Als bezwaar wordt gemaakt, kan het nog wel tot februari 2016 duren. Op de nieuwe locatie aan de Einsteindreef is plaats voor 162 ramen. 

Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) noemt het in de brief teleurstellend dat de tijdelijke locatie niet doorgaat "gezien de energie die het aan alle betrokkenen, ook van raadsleden, heeft gekost".

Toch is de huidige keuze beter, denkt hij. Vanwege de grote kans op beroepsprocedures gaat het anders te lang duren en kost het ook nog eens veel tijd en geld. 

Verdeeld

De gemeente licht later toe hoe de ramen op de nieuwe locatie worden verdeeld. Ook is nog niet precies duidelijk hoe de kamers eruit komen te zien en welke maatregelen worden getroffen om misstanden tegen te gaan. 

Prostituees en exploitanten kunnen zich wel al aanmelden voor een vergunning. Als er te veel aanvragen binnenkomen, wordt er geloot. De gemeente wil in ieder geval een ruimte reserveren voor zzp'ers of een coöperatie van prostituees. 

Vorig jaar werden alle peeskamers aan het Zandpad en de Hardebollenstraat gesloten, omdat sprake was van mensenhandel. Vorige maand ging de gemeenteraad akkoord met plannen voor een nieuwe prostitutiezone in de buurt van het Zandpad.