De bergingsbedrijven Boskalis en Mammoet Salvage zijn dinsdag begonen met de berging van het gezonken schip Baltic Ace.

Het schip kwam op 5 december 2012 op weg van Zeebrugge naar het Finse Kotka in aanvaring met een containerschip dat op weg was naar Antwerpen. De Baltic Ace, beladen met ruim 1.400 gloednieuwe Mitsubishi's, zonk binnen vijftien minuten. Van de 24 bemanningsleden overleefden dertien de ramp.

Voor de berging is twee jaar uitgetrokken. Vermoedelijk is er, verspreid over die periode, tien tot twaalf maanden nodig voor de gehele operatie. Als eerste wordt 550.000 liter stookolie verwijderd.

Tegelijkertijd beginnen de bergers met de voorbereidingen van het omhoog hijsen van het schip in zes delen. Eén deel weegt ongeveer twee ton. De hijsoperatie begint volgend jaar.

35 meter

De gezonken autocarrier ligt op een diepte van 35 meter op ongeveer 65 kilometer van Goeree-Overflakkee en midden in één van de drukstbevaren scheepsroutes ter wereld.

De Baltic Ace was een 148 meter lang achtdeks 'roll-on-roll-offschip' en had ruim 1.400 auto's aan boord. De auto's en de stookolie vormen een bedreiging voor het milieu, waardoor het wrak volledig moet worden geborgen.

Door de ligging van het schip wordt een veilige en snelle doorvaart van het scheepvaartverkeer naar de haven van Rotterdam gehinderd. Jaarlijks passeren circa 16.000 schepen die route.