Minderjarigen gaan deze zomer vaker in het buitenland op vakantie vanwege het nieuwe alcoholbeleid. 

Nu 16- en 17-jarigen hier niet meer mogen drinken gaan ze liever naar Spanje, Italië of Frankrijk in plaats van naar Renesse of Terschelling. Dat schrijft Spits dinsdag.

Organisatoren van jongerenreizen krijgen veel meer boekingen dan in andere jaren. Bij GoFun is zelfs een stijging te zien van bijna dertig procent, zegt directeur Roy van Delft in de krant. De jongeren gaan vooral per bus naar Blanes of Rimini, wat maar een paar tientjes duurder is dan een vakantie in eigen land.

"Vanaf januari worden we al gebeld en gemaild met vragen over alcohol drinken in het buitenland. Met toestemming van de ouders mogen minderjarigen gewoon met ons mee, en ja, in Spanje en Italië mag je op je zestiende gewoon nog drinken", aldus Van Delft.

Camping- en kroegeigenaren in het Zeeuwse Renesse, voorheen bekend als het feestoord voor jongeren, merken de uittocht ook. "Het is niet best. Dat komt waarschijnlijk door het nieuwe alcoholbeleid", zegt een medewerker van een camping. "Normaal zetten we 240 tenten op, nu staan er 160."