In het Limburgse Melderslo is een grote brand uitgebroken in een stal met ongeveer 1.300 varkens. Alle varkens zijn daarbij om het leven gekomen.

Een woordvoerder van Veiligheidsregio Limburg-Noord zegt tegen NU.nl dat de 120 meter lange stal als verloren moet worden beschouwd.

De brandweer richtte zich vooral op het behoud van de aangrenzende stal. Dat is gelukt: de tweede stal wordt momenteel niet meer door het vuur bedreigd.

Bij de brand is asbest vrijgekomen, maar dit is alleen op het terrein zelf verspreid. Er zijn geen gewonden gevallen.

Melding

Om 15.23 uur keeg de brandweer melding van de brand aan de Broekhuizerdijk. Brandweerkorpsen uit meerdere plaatsen bestrijden het vuur met groot materieel. Aanvankelijk werd aangenomen dat er drieduizend varkens in de stal waren. 

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar de Veiligheidsregio gaat ervan uit dat de brand is begonnen in de isolatie van het dak van de stal.

Regelgeving

Vorig jaar februari meldde het kabinet nog in een brief aan de Tweede Kamer dat er strengere regels zouden komen voor de brandveiligheid van stallen.

Die brief volgde op een motie van de Partij voor de Dieren, die destijds al jaren pleitte voor waarborging van de veiligheid van de stallen. De motie werd in oktober 2011 met een ruime meerderheid aangenomen door de Kamer.

Bekijk de beelden:

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto

Bekijk de locatie van de boerderij op de kaart: 


Grotere kaart weergeven