Voormalig Hells Angel Harry S. is maandag veroordeeld tot zes maanden cel voor witwassen. 

Medehoofdverdachte Donald G. in de grote afpersingszaak, waarin in totaal tien verdachten terechtstonden, kreeg van de rechtbank in Rotterdam dertig maanden cel opgelegd.

Aan vier andere verdachten zijn straffen opgelegd die variëren van werkstraffen tot vijftien maanden gevangenisstraf. Vier andere personen zijn door de rechtbank vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs. 

Van de forse eisen van het Openbaar Ministerie (OM) bleef niet veel over, omdat de verklaingen van de zogenoemde kerngetuige Remco van Lent voor de rechtbank alleen maar bruikbaar bleken als deze werden ondersteund door ander bewijs. Van Lent speelde een cruciale rol in het al jaren slepende proces.

Afpersen

Het OM had tien jaar tegen de 50-jarige G. en 7 jaar tegen de 55-jarige S. geëist. Zij maakten volgens het OM deel uit van ''een groep beroepscriminelen'', die hun slachtoffers op geraffineerde wijze in een hoek dreven om hen te kunnen afpersen. Naast vastgoedondernemer Van Lent hadden zij het volgens justitie voorzien op andere criminelen en zakenlieden. Het dossier-Van Lent was het meest omvangrijk.

Van Lent meldde zich in 2010 bij justitie met zijn verhaal. Hij heeft een reeks verklaringen afgelegd, maar volgens de rechtbank heeft hij geen volledige openheid van zaken gegeven. Bovendien ontstonden er telkens problemen rond verhoren van Van Lent. Een aantal malen verscheen hij in het geheel niet.

Getuigenbescherming

De rechtbank staat in het vonnis uitvoerig stil bij de problemen die het werken met beschermde getuigen kan opleveren. Van Lent lag telkens overhoop met de afdeling getuigenbescherming van justitie. Dat moet in de toekomst anders, vindt de rechtbank, ook al omdat er vaak grote belangen op het spel staan in zaken waarin dergelijke getuigen een rol spelen.

De rechtbank ziet hier een mogelijke taak voor de rechter-commissaris weggelegd. Die zou ervoor kunnen zorgen dat er geen of minder gedoe ontstaat in zo'n getuigenbeschermingstraject. Geen overbodige luxe, vindt de rechtbank, aangezien de mogelijkheden tot het gebruik van de kroongetuige waarschijnlijk worden uitgebreid en de criminele burgerinfiltrant weer wordt ingevoerd.