Nu de uitgeprocedeerde asielzoekers de zogeheten Vluchthaven niet willen verlaten, stapt de gemeente Amsterdam naar de civiele rechter om ontruiming aan te vragen.

Het project in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat liep zondag af.

De gemeente wil alleen verdere opvang regelen voor de extra kwetsbaren en mensen die werken aan terugkeer naar eigen land. De rest moet het pand verlaten.

''Het is teleurstellend dat de uitgeprocedeerde asielzoekers de Havenstraat niet verlaten'', liet de gemeente in een reactie weten. ''De rechter heeft vorige week geoordeeld dat zij langer verblijf niet kunnen afdwingen.''

Duidelijke afspraken

Volgens de gemeente zijn bij het begin van de Vluchthaven een half jaar geleden duidelijke afspraken gemaakt over de duur van het project en de voorwaarden die golden. De bewoners hebben daar hun handtekening onder gezet.

''Het is extra teleurstellend dat zij hun afspraken niet nakomen omdat wij dat keer op keer wel doen. Zo hebben wij niet alleen gezorgd voor onderdak en voedsel maar ook voor cursussen, begeleiding en hulp bij terugkeer. Het is jammer dat wij nu naar de civiele rechter moeten gaan om een ontruimingstitel te vragen.''

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers liet zaterdag weten dat terugkeer naar het land van herkomst geen optie is. ''Al willen mensen terug, ze kunnen niet omdat hun land niet veilig is. Bovendien is een groot aantal vluchtelingen nog bezig een verblijfsvergunning te krijgen'', stelden ze.

Oordeel afwachten

Een woordvoerder van de vluchtelingen, verenigd in de actiegroep We Are Here, had de stap naar de rechter wel verwacht. De bewoners wachten het oordeel van de rechter af en zullen indien het vonnis dat gebiedt, de Vluchthaven verlaten. ''We wachten daarmee niet tot de politie voor de deur staat.'' Volgens hem wil de groep niet worden opgesplitst, ook de kwetsbaren niet. ''Wij zijn één en we blijven één'', zei hij.