Een 53-jarige vrouw uit Den Haag moet strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor rijden onder invloed, ook al heeft ze al een alcoholslot. 

Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), dat beroep heeft ingesteld tegen een uitspraak van een Haagse politierechter hierover.

De rechter verklaarde het OM 1 mei niet ontvankelijk omdat de vrouw al een alcoholslot had gekregen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Volgens het OM is dit een bestuursrechtelijke maatregel, en dus geen strafrechtelijke. Dat het alcoholslotprogramma als straf wordt ervaren is naar het oordeel van het OM iets anders dan dat het juridisch ook zo kan worden gezien.

Het alcoholslotprogramma is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Het programma duurt minstens twee jaar. Deelnemers krijgen tijdens het programma een alcoholslot in hun auto ingebouwd, dat moet voorkomen dat bestuurder met te veel borrels op toch gaan rijden.

Het alcoholslot is een startonderbreker, waarin automobilisten moeten blazen voordat ze hun auto kunnen starten. Als er te veel alcohol in de adem zit, meet het apparaat dat en start de auto niet.