Zorginstelling ASVZ Sliedrecht bekijkt of er extra maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de 22-jarige zwakbegaafde Brandon opnieuw ontsnapt.

"Maar we kunnen nooit voor honderd procent garanderen dat er niemand meer wegloopt. We zijn een open instelling, geen gevangenis", aldus een woordvoerder maandag.

De instelling voor verstandelijk gehandicapten heeft na eerdere (pogingen tot) ontsnappingen al diverse maatregelen genomen. Zo is de afscheiding van het terrein waarop de woning van Brandon zich bevindt en een van de omliggende tuinen verbeterd, is te lezen op de ASVZ-website.

Ook is het toezicht toen al verscherpt. Met enkele omwonenden is in december 2013 afgesproken dat zij een sms-bericht krijgen als Brandon weer wegloopt. Dat is zaterdag ook gebeurd, aldus de instelling.

De 22-jarige wist afgelopen zaterdag opnieuw de kuierlatten te nemen door in alle vroegte een ruitje in te tikken. Hij werd dezelfde avond in Almere gevonden. De politie uitte flinke kritiek op het schijnbare gemak waarmee Brandon kon ontsnappen. Zorginstellingen en ouders zouden beter op kinderen moeten letten, stelde een politiewoordvoerder.

Algemene zorg

"We leggen de politie graag uit wat wij hiertegen doen", reageert de ASVZ-woordvoerder, die in de kritiek vooral een algemene zorg ziet. "De politie wilde het omvangrijke probleem van vermissingen aankaarten. Zij zijn daar veel tijd aan kwijt."

Brandon is inmiddels weer thuis. Hoe het met hem gaat, kon de woordvoerder nog niet zeggen. De zorginstelling bekijkt maandag wat er afgelopen weekend precies is gebeurd.

Omdat het niet de eerste keer was dat Brandon de benen nam, zag de politie geen aanleiding om groot alarm te slaan. Vorig jaar werd hij na een ontsnapping betrapt toen hij wilde inbreken bij een huis. Brandon was in 2011 landelijk nieuws toen bleek dat hij in de instelling 's Heeren Loo in het Gelderse Ermelo aan de muur werd vastgebonden omdat hij onhandelbaar was. Hij woont inmiddels al een paar jaar bij ASVZ in Sliedrecht.