Enkele tientallen woningen in de Apeldoornse wijk De Sprenkelaar hebben maandag aan het eind van de dag mogelijk weer gas.

Netbeheerder Liander probeert maandagmiddag of deze huizen weer aangesloten kunnen worden. Om welke woningen het gaat, is nog niet bekend, aldus een woordvoerster van Liander maandagmorgen.

In De Sprenkelaar zitten 1.300 huishoudens sinds vrijdag zonder gas. Waterbedrijf Vitens trok bij werkzaamheden zowel de gas- als de waterleiding kapot. Daardoor stroomde er water en modder in de hoofdgasleiding, die meteen is afgesloten.

Liander gaat volgens de woordvoerster in een klein deel van de wijk controleren of er geen water of vuil in de leidingen zit die naar de woningen voeren. Als dat wel het geval is, worden die leidingen schoongeblazen. Daarna worden de leidingen ontlucht.

In de huizen controleren medewerkers van Liander of alle gasapparatuur goed werkt. De gemeente Apeldoorn heeft een noodbevel afgegeven, zodat de Lianderwerknemers ook naar binnen kunnen in huizen waar niemand thuis is. Dat gebeurt onder toezicht van de gemeente; het gasbedrijf zorgt voor nieuwe sloten.

Als alles in orde is, worden de woningen een voor een weer aangesloten op de hoofdgasleiding. Het karwei gaat zeker tot in de avond duren volgens Liander. Het is nog niet bekend wanneer alle woningen weer gas hebben.