Het pinksterweekeinde belooft zomers en op sommige plekken zelfs tropisch te worden met temperaturen rond de dertig graden.

De laatste keer gebeurde dit in 1985, toen tijdens Pinksteren temperaturen tussen 27 en 31 graden zijn gemeten, meldt Meteogroup maandag.

Maar voordat het zover is, blijft het kwik in de thermometer de komende dagen stukken lager hangen.

Maandag en dinsdag wordt het ongeveer twintig graden met stapelwolken en zon. Dinsdag kan er lokaal een bui vallen, voorspelt Meteogroup. Woensdag stroomt koelere lucht vanaf de oceaan Nederland binnen.

Vrijdag gaat het roer echter om. Een hogedrukgebied voert warmere lucht aan uit Spanje. Dit kan voor zomerse temperaturen zorgen, zaterdag kunnen op sommige plekken zelf tropische waarden worden bereikt. Dit weerbeeld verandert nauwelijks tijdens de pinksterdagen, al neemt de kans op een verkoelende onweersbui wel toe.

Vakantie

Volgens het het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) gaan zo'n achthonderdduizend Nederlanders dit jaar tijdens Pinksteren op vakantie. Dat zijn er ongeveer honderdvijftigduizend meer dan vorig jaar. Ongeveer een half miljoen mensen gaan in eigen land op vakantie. De rest gaat naar het buitenland. 

Ruim de helft van de mensen die tijdens Pinksteren in eigen land vakantie vieren gaat kamperen. Ook een bungalowvakantie is populair. De vakantiegangers in eigen land geven volgens het NBTC rond Pinksteren ruim tachtig miljoen euro uit. 

Bekijk het actuele weerbericht