Twee teruggekeerde Nederlandse Syriëgangers die een aanslag wilden plegen op PVV-leider Geert Wilders, zitten vast. 

Dat heeft Wilders zondag desgevraagd gezegd naar aanleiding van de aanhouding van een verdachte van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. Ook dat is een Syriëstrijder.

Wilders heeft dit onlangs gehoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV, maar die wil dit niet bevestigen.

Een woordvoerder van de NCTV zei zondag dat er ''voor zijn eigen veiligheid nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreiging tegen Wilders''.

De woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat er niemand vastzit of in voorlopige hechtenis zit omdat hij een aanslag beraamde op Wilders.

Aanhoudingen

Eerder werden al twee mannen aangehouden die in Syrië hebben gevochten. Een 20-jarige Amsterdammer zou ''tot terreur opruiende teksten'' bij zich hebben gehad en een reis naar Syrië hebben voorbereid.

Een 21-jarige man uit Delft zou bezig zijn geweest met het voorbereiden van een gewapende overval. Met de opbrengst zou hij de internationale jihad financieel hebben willen steunen.