De zwakbegaafde Brandon (22) is zaterdagochtend weggelopen uit zijn instelling in Sliedrecht en wordt sindsdien vermist. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.

Volgens een politiewoordvoerder heeft Brandon zaterdagochtend rond 04.00 uur een ruit ingetikt. Zo kwam hij naar buiten.

Waarom hij weg wilde, is niet bekend. Toen duidelijk werd dat hij weg was, begon zijn instelling een zoektocht. Rond 05.00 uur werd de politie gewaarschuwd. Die behandelt het niet als een dringende vermissing.

''Dat is vanwege de historie. Brandon loopt regelmatig weg en komt meestal zelf ook weer terug. Maar ook al is hij vaker weggelopen, voor zo'n jongen is het niet goed'', aldus een woordvoerder.

Burgernet

De politie heeft geen idee waar Brandon nu kan zijn. ''Daarom hebben we geen oproep gestuurd via Burgernet. Dat gaat per postcode en het gebied zou veel te groot worden'', aldus een woordvoerder.

Brandon kwam begin 2011 in het nieuws. Hij woonde toen in een instelling van 's Heeren Loo in het Gelderse Ermelo. De jongen hoorde stemmen en was vaak agressief.

Daarom zat hij regelmatig vastgebonden aan de muur. Volgens zijn begeleiders was dat de enige behandeling die mogelijk was. Enkele maanden na de ophef verhuisde Brandon naar de instelling in Sliedrecht.

Heterdaad

Rond kerst 2013 werd Brandon opgepakt. Hij was toen ook weggelopen uit Sliedrecht en werd op heterdaad betrapt toen hij probeerde in te breken in een huis in Dordrecht. Enkele dagen eerder was Brandon ook al weggelopen. Een dag lang was hij spoorloos. Hij zei zelf dat hij toen ook had ingebroken. Hij zou kleren uit een huis hebben gestolen.

Elk jaar raken ongeveer 2.500 mensen vermist. ''Bij het merendeel gaat het om mensen die weglopen uit huis of een instelling. Ouders moeten op hun kinderen letten. Instellingen moeten hun bewoners in de gaten houden en maatregelen nemen zodat mensen niet kunnen weglopen. Neem je verantwoordelijkheid. Weglopers vergen zoveel capaciteit, die kunnen we beter gebruiken bij andere zaken'', aldus een politiewoordvoerder.