Gemeenten besteden tonnen en soms zelfs miljoenen euro's aan containerwoningen voor notoire overlastgevers, meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. 

Zeven Nederlandse gemeenten hebben inmiddels zulke containerwoningen.

Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Arnhem, Kampen, Leiden, Maastricht en Tilburg hebben al containerwoningen. Dertien andere gemeenten en regio's onderzoeken de bouw van zulke woningen of hebben al gevorderde plannen, aldus RTL Nieuws.

Zo bekijken ook Rotterdam en Almere de mogelijkheden om aso-woningen te laten verrijzen.

Eindhoven en Tilburg

Bij zulke projecten werken gemeenten, woningcorporaties en opvanginstellingen samen en geven vaak tonnen uit aan de realisatie van deze onderkomens.

Zo investeert Eindhoven eenmalig 320 duizend euro in zes containers en Tilburg 365 duizend euro in negen stuks. Naast de eenmalige kosten zijn er jaarlijks terugkerende kosten, zoals bijvoorbeeld voor een beheerder en 24 uursbereikbaarheid bij overlast. De gemeente en de woningcorporatie in Tilburg geven daar in totaal 89 duizend euro per jaar aan uit.

In Tilburg stijgen de kosten nog verder omdat het project verhuist. De kosten hiervoor bedragen 800 duizend euro. Het grootste deel hiervan is voor de aankoop van een stuk grond.

Aso-woningen

De meeste gemeenten vermijden liever de term aso-woningen, stelt RTL Nieuws. Naar eigen zeggen worden er nauwelijks families gehuisvest, maar zijn de containers meer bedoeld voor overlastgevende zwervers of mannen tussen de 40 en 60 jaar die dreigen dakloos te worden.

De eerste uitzetting uit een containerwoning is echter ook al een feit. De rechtbank in Amsterdam bepaalde afgelopen vrijdag dat de probleemfamilie Dimitrov binnen acht dagen moet vertrekken uit de containerwoningen in Amsterdam die woningcorporatie Rochdale beschikbaar had gesteld. Een van de redenen is een flink opgelopen huurachterstand.