De A27 van Breda richting Utrecht was vrijdagmiddag afgesloten in verband met technisch onderzoek naar aanleiding van een overval op een juwelier in Breda.

De overvallers hadden een auto gekaapt waarbij is geschoten. De weg tussen knooppunt Hooipolder en Noordeloos ging tegen 18.30 uur weer open, meldt de ANWB. 

De weg werd rond 15.15 uur afgesloten. Mensen die terugkwamen van de Efteling konden er overlast van ondervinden, meldt de ANWB. Ruim een uur na de afsluiting stond er vijf kilometer file. 

Opgepakt

Vier verdachten van de overval zijn na een achtervolging opgepakt in het Zuid-Hollandse Nieuwendijk. Drie overvallers waren rond 13.45 uur de juwelier aan de Haagdijk binnengegaan en namen vrijwel de hele inventaris mee, laat een politiewoordvoerder weten. Ze dreigden met een vuurwapen. Het trio vluchtte op een scooter, en liet een deel van de buit daarbij vallen. 

Verderop reden ze weg in een auto, waarna ze op de A27 via carjacking overstapten in een andere auto. De bestuurder van dat voertuig bleef ongedeerd. De woordvoerder spreekt van 'Amerikaanse toestanden', mede omdat de overvallers ook op de politie vuurden tijdens de achtervolging. 

Geschoten

De politie wist de auto rond 15.30 uur ter hoogte van Nieuwland klem te rijden.Het voertuig had de snelweg toen al verlaten. Met een zogenoemde uitpraatprocedure probeerden agenten het viertal vervolgens uit de auto te krijgen. Hierbij heeft de politie geschoten, waarbij een van de verdachten in zijn been is geraakt. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De drie anderen zijn in een cel gezet. 

De snelweg werd vervolgens afgesloten om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Mogelijk worden kogelhulzen gevonden.