De zonnige vrije dag lokt zo veel mensen naar de Efteling, dat er vrijdagochtend zeker 16 kilometer file stond op de wegen naar het pretpark. Om 12.30 uur was de grootste ellende voorbij, meldt de ANWB.

Wie vanuit het noorden kwam, moest al bij knooppunt Hooipolder bij Raamsdonkveer aansluiten. Het verkeer stond stil tot de afrit richting de Efteling, 10 kilometer verderop.

Daarna was het nog 3 kilometer over de N261 naar het pretpark, maar ook daar stond het compleet vast. Wie vanuit het zuiden kwam, stond van Tilburg tot de Efteling ongeveer 3 kilometer lang in de file.

Vanwege de drukte blijft de Efteling vrijdag een uur langer open. In dat uur is er een extra voorstelling van de nieuwe show Aquanura. Het pretpark maakt niet bekend hoeveel bezoekers er tot nu toe door de poorten zijn gegaan.

In de file stonden waarschijnlijk ook veel mensen die de woonboulevard in het naburige Waalwijk bezoeken, aldus de ANWB.

Ook op de wegen naar Blijdorp in Rotterdam was het vrijdagmorgen druk. De parkeerterreinen bij de dierentuin staan vol.

Ochtendspits

Na twee dagen na de drukste avondspits van het jaar beleefde Nederland vrijdag wel de rustigste ochtendspits van 2014 tot dusver. Verder in het land stonden er tussen 6.30 en 10.00 uur geen files.

Dat was dit jaar nog niet eerder gebeurd. ''Veel mensen hebben vrijdag een snipperdag genomen tussen Hemelvaartsdag en het weekeinde. Bovendien regende het niet, dat hielp ook'', aldus de ANWB.

Op woensdagavond stonden de snelwegen juist vol met forensen die naar huis gingen en met vakantiegangers richting een lang weekendje weg. Op het hoogtepunt stond er ongeveer 430 kilometer file.

Bekijk de actuele verkeersinformatie