In Doetinchem gaat op korte termijn een opvanglocatie voor asielzoekers open.

De opvang wordt gevestigd in de voormalige gevangenis De Kruisberg, die nu leegstaat. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) woensdag gezegd.

In het nieuwe azc worden driehonderdvijftig mensen opgevangen. Later kan de capaciteit worden opgeschroefd naar achthonderd mensen.

De komende weken worden alle 'penitentiaire' kenmerken weggehaald, zoals prikkeldraad, hoge hekken en gevangenisdeuren. De eerste asielzoekers kunnen er in juni al in.

Instroom

Nederland kent op dit moment een grote toestroom van asielzoekers, zo'n duizend per week waar het er eerder duizend per maand waren. Het zijn vooral mensen uit Syrië en Eritrea.

Om de instroom het hoofd te bieden, worden in hoog tempo asielzoekerscentra ingericht in leegstaande kazernes en (jeugd)gevangenissen.

Kazerne

Zo kunnen er sinds kort twaalfhonderd mensen terecht in de kazerne in Budel en zeshonderd in de voormalige jeugdgevangenis in Overloon. Daar komen waarschijnlijk de oude jeugdgevangenis in Den Helder en die in Overberg en de oude rechercheschool in Zutphen nog bij.