De uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchthaven in Amsterdam kunnen daar na 31 mei niet blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Veertien uitgeprocedeerde asielzoekers hadden een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

De eisers wilden in de Vluchthaven blijven. Ook eisten ze dat de gemeente hen elders opvang aanbiedt als dat niet mogelijk is.

De asielzoekers moeten deze voormalige gevangenis aan de Havenstraat per 1 juni verlaten. De gemeente moet het pand per 1 juli leeg opleveren in verband met een andere bestemming.

De gemeente liet in de rechtszaal weten dat twee groepen asielzoekers er nog maximaal twee weken langer kunnen blijven. Indien nodig zal de gemeente elders een opvangplek voor hen zoeken.

Meer tijd

Het gaat hierbij om een groep mensen die terug willen naar hun land van herkomst, maar nog tijd nodig hebben om dit te regelen.

De andere groep bestaat uit ongeveer vijftig mensen die kwetsbaar zijn en op basis van medische indicatie langer opvang krijgen. Deze personen hebben tot vrijdagmiddag de tijd om toestemming te geven voor inzage in hun medische dossiers.

De overige personen kunnen niet langer in de Vluchthaven blijven, aldus de rechter. Volgens hun advocaat belanden deze personen dan weer op straat.

Gerechtelijke stappen

In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Eberhard van der Laan dat een derde groep uitgeprocedeerden niet actief meewerkt aan terugkeer naar eigen land. Hij zegt ervan uit te gaan dat deze personen de Vluchthaven voor 1 juni vrijwillig verlaten.

''Indien dit niet het geval is, voel ik mij genoodzaakt gerechtelijke stappen te ondernemen'', aldus de burgervader. Volgens hem kunnen tientallen van de 125 bewoners in principe terugkeren.

Nachtopvang

De burgemeester zegt verder dat het college een ''tussenvoorziening'' overweegt voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de hoofdstad, die te vergelijken is met de nachtopvang (met bed, bad en brood). Hij wil dit wel doen in overleg met andere gemeenten en het Rijk.